Svjedok krvavog pira u Sisku: Pucao je bez milosti, ali oteo sam mu oružje

GS
Foto: 24sata.hr

ZAGREB - Županijsko tužilaštvo u Sisku zajedno sa policijom sprovodi u vezi sa pucnjavom iz vatrenog oružja u tom gradu u kojoj je ubijena jedna žena, a osam osoba povređeno, od kojih četiri teško.

Tužilaštvo je navelo da će po završetku uviđaja i ispitivanja osumnjičenog za pucnjavu objaviti saopštenje o sprovedenim radnjama i daljim odlukama.

Od četiri teško povrijeđene osobe, koje su nakon sinoćnje pucnjave dovezene u sisačku Opštu bolnicu‚ dvije su i dalje životno ugrožene, dok je stanje preostale dvije povrijeđene osobe nešto bolje, saopšteno je iz bolnice.

Dvoje povrijeđenih je zbog teških povreda stomaka operisano tokom noći i još su u životnoj opasnosti, javili su hrvatski mediji.

„Tukao sam se s njim. Mlatio me kundakom i ciglom, no oteo sam mu pušku.”

Rekao je to teško povrijeđeni Tomislav Goronja, stanovnik sisačkog naselja Kanak, u kojem je svoj krvavi pohod u subotu počeo rastrojeni N. F. (58). 

Pukim čudom ostao je živ, a pomahnitali napadač zapalio mu je kuću prije nego što je pobjegao. Tomislav je ostao sa slomljenom rukom te ga je Hitna pomoć, s drugim ranjenim komšijama, prevezla do Opšte bolnice Sisak. 

Tokom nedjelje su ga operisali te nam je rekao kako ga sve i dalje jako boli.

Naime, pomahnitali 58-godišnjak iz još nepoznatog razloga u subotu poslije 19 sati počeo je pucati po ulici Capraške poljane. Doslovno je išao od kuće do kuće i pucao. 

Već je zvuk ispaljivanja prva dva metka uznemirio stanare, koji su odmah zvali policiju i Hitnu. Hici iz njegove „papovke“ doslovno su frcali posvuda, a ubrzo je muškarac ubio 45-godišnjukomšinicu i teško ranio još njih troje. Tri stanara, među kojima je bilo i dvoje djece, lakše su povrijeđeni tokom bijega od metaka. Među ranjenima je i Tomislavova majka.

- Rekli su mi samo da je pogođena sačmom, ne mogu još do nje - rekao je jedva Tomislav.

Upravo ju je on spasio od smrti i pomahnitalog komšije. Nesretna žena bila je radila u vrtu. Pala je kao pokošena. 

Sin ju je uzeo pod ruku te ju je, kroz visoku travu i grmlje, izbavio sve do druge ulice i komšija koji su se od metaka skrivali u kući.

- Došao je do nas i zamolio nas da mu majku odvezemo na Hitnu. Tomo je ostao s nama neko vrijeme i rekao je da ide nazad. Molili smo ga da ne ide, da čuva glavu, a ne kuću, no otišao je. Čuli smo da ga je tukao ciglama prije nego što mu je spalio dom - ispričala  je prestravljena stanarka komšijne ulice.

No horor je za nju tad tek bio počeo, jer je ubica ubrzo došao u njihovo dvorište.

 

Blokirala mu ulaz

- Sin Marjan odvezao je komšiju. Bila sam na vratima, željela sam uzeti neki pajser kako bih branila djecu, koja su pobjegla u kuću. Stavila sam ruku na bravu u isto vrijeme kad i on. Rekao mi je 'Pusti me...'. Brže-bolje zatvorila sam vrata te podmetnula koljeno i nogu da ne uđe. Polako je hodao oko kuće pa pobjegao u polje. Sa sobom je imao nekakvu torbu, pušku nije imao - ispričala je prestravljena mještanka.

Dodala je kako su mu ruke bile krvave. Njen suprug prisjetio se kako su svi imali problema s 58-godišnjakom.

- Prije pet-šest godina već je bio prijetio da će sve pobiti. Bilo bi mi jasno da ga je netko napao pa se branio, ali on za napad nije imao nijedan razlog. Ne znam odakle mu oružje, priča se kako mu je ostalo od rata - kaže suprug.

Pohvalio je sina Marjana, koji je ispao priseban i pomogao ranjenoj ženi.

- Odmah su je primili u bolnicu. Imala je barem pet rana i vidio sam kako joj je noga razderana. Nisam mogao vjerovati koliko je, tako ranjena, ostala prisebna - kaže nam Marjan.

Potvrdio je da 58-godišnjak nije ni s kim razgovarao.

- Svi su ga se bojali, uvijek je bio mrzovoljan i nikad nikoga nije pozdravljao. Znamo da je imao puno ovaca, no vjerojatno ih je prodao - kaže Marjan i dodaje kako ga je zvuk pucnjeva uznemirio.

- Čim sam ih čuo, zvao sam prijatelja koji živi nekoliko kuća, da nije on. Nisam znao slavi li nešto. Probudio sam ga, a kad je on shvatio da se puca, pobjegao je k meni. Prve dvije patrole stigle su dok su još frcali meci - opisao je Marjan.

U pucnjavi u sisačkoj Ulici Capraške poljane sinoć je poginula 45-godišnja žena, a ukupno je povrijeđeno osam osoba, među kojima i jedan vatrogasac i jedno dijete.

Brzom intervencijom policije tokom noći pronađen je i uhapšen 58-godišnji napadač, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare sisačko-moslavačke Policijske uprave.

Napadač je zapalio i dva stambena objekta koji su potpuno izgorjeli, kao i jedan automobil, a treći stambeni objekat i drugi automobil su đelimično izgorjeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana