Usvojene izmjene Ustava Crne Gore

Tanjug
Usvojene izmjene Ustava Crne Gore

Podgorica - Skupština Crne Gore usvojila je danas izmkene Ustava u oblasti pravosuđa, što je jedan od ključnih uslova za dalji napredak te države u evropskim integracijama.

Za izmjene najvišeg pravnog akta u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, čija je priprema trajala dvije godine, glasalo je 59 poslanika vladajuće koalicije i opozicionih Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, dok je 19 predstavnika glavne opozicione stranke - Demokratski front bilo protiv.

Za promjene Ustava Crne Gore u oblasti pravosuđa bila je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da vladajuća koalicija, bez dijela opozicije, nije mogla izglasati izmjene najvišeg pravnog akta.

Izmjenama Ustava Crne Gore predviđeno je da se državni tužilac i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, a ako takve većine ne bude, u drugom krugu biće potrebna podrška tri petine poslanika.

Propisuje se i da će predsjednika Vrhovnog suda birati i razriješavati Sudski savjet dvotrećinskom većinom na pet godina.

Ustavne promjene u oblasti pravosuđa jedan su od uslova da Crna Gora otvori pregovore u poglavljima 23 i 24, koja je Evropska komisija označila kao ključna za dalji napredak te države u evropskim integracijama.

Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. - koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25. - koje pokriva oblasti nauke i istraživanja.

Zvanična Podgorica je pregovore sa EU počela 29. juna prošle godine, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU

Zvaničnici država EU su, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, odnosno poručili da će u fokusu biti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

Crnogorski parlament večeras će se, u nastavku zasjedanja, izjasniti o radu Anketnog odbor za rasijetljavanje afere "Snimak", koji je ranije danas usvojio samo tehnički izvještaj o tom slučaju, pošto nije bilo saglasnosti članova tog tijela da li je bilo političkih zloupotreba prilikom zapošljavanja.

Afera "Snimak" vezana je za objavljivanje audio snimaka sa sjednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) na kojima je navodno govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Tim povodom formiran je i skupštinski Anketni odbor, koji je saslušao više državnih i funkcionere DPS-a, među kojima i premijera Crne Gore i lidera DPS-a Mila Đukanovića, a svi oni su negirali navode da je bilo prilikom zapošljavanja bilo favorizavanja članova te partije.

Anketni odbor danas nije postigao saglasnost da li tokom rada tog tijela utvrđeno da li je bilo zloupotreba tokom zapošljavanja, zbog čega je parlamentu upućen samo tehnički izveštaj.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović iz opozicionog Demokratskog fronta kazao da je rad tog tijela pokazao da u Crnoj Gori postoje političke zloutrebe i optužio stranke vladajuće koalicije da su na sve načine minirale rad Odbora, pošto nisu pokazale ni minimum žele da se afera "Snimak" istraži do kraja.

On je najavio da će, ukoliko Skupština Crne Gore usvoji tehnički izvještaj, uslijediti adekvatna politička reakcija Demokratskog fronta.

Predstavnik DPS-a u Anketnom odboru Milutin Simović kazao je da je rad tog tijela pokazao da nije bilo zloupotreba i diskriminacije po partijskom osnovi prilikom zapošljavanja.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković saopštio je ranije da je pokrenut i istražni postupak u vezi afere "Snimak", dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati u nedogled.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana