Ustavni sud o postupku protiv Đukanovića: Bez potrebne većine za odluku o povredi Ustava

Tanjug, Agencije
Ustavni sud o postupku protiv Đukanovića: Bez potrebne većine za odluku o povredi Ustava

PODGORICA- Ustavni sud Crne Gore saopštio je danas da nije donio odluku o tome da li je predsednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav kada je u avgustu prošle godine komentarisao ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, za to nije postojala potrebna većina, s obzirom na to da je za tu odluku glasao samo jedan sudija.

Reijč je, inače, o sudiji izvjestiocu Miloradu Gogiću koji je sudu podnio prijedlog za pokretanje postupka protiv Đukanovića.

-Ustavni sud Crne Gore, u sastavu predsjednik Suda Budimir Šćepanović i sudije - Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić...po prijedlogu za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, nije donio Odluku jer Predlog Odluke sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu (1:3) - navodi se u saopštenju.

Da bi odluka bila doneta potrebno je da za nju glasa svih četvoro sudija od ukupno sedmoro.

Prijedlog za pokretanje postupka u vezi sa događajima na Cetinju 4. i 5. septembra podnijela je Skupština Crne Gore, a na predlog Socijalističke narodne partije.

U zahtjevu su kao kršenje najvišeg državnog akta navedene su dvije Đukanovićeve izjave od 28. avgusta na Cetinju, u kojima je kao šef države i DPS-a apelovao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

Da su se sudije saglasile da je Đukanović povrijedio Ustav, Skupština može da ga razriješi.  Odbijenjem zahtjeva stavlja se tačka na ovaj slučaj.

Ustoličenje mitropolita održano je u sjenci masovnih demonstracija na Cetinju, koje su organizovali protivnici SPC.

Ceremonija ustoličenja je uprkos demonstracijama održana u Cetinjskom manastiru tako što su mitropolit Joanikije i patrijarh Porfirije do manastira došli helikopterom iz Podgorice, jer su svi putevi ka Cetinju bili blokirani.

Helikopter u kome su bili patrijarh i Joanikije obezbjeđivale su jake policijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana