Ustavni sud će utvrđivati da li je Đukanović povrijedio Ustav CG

Tanjug
Foto: AA

PODGORICA - Skupština Crne Gore usvojila je danas Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države Milo Đukanović povredio Ustav kada je ignorisao da na konsultacije o formiranju vlade pozove predstavnike stare-nove većine, koji su predložili Miodraga Lekića za mandatara.

  Odluka je donijeta u odsustvu poslanika DPS i drugih opozicionih stranaka, koji bojkotuju sjednice parlamenta, a za prijedlog je glasao 41 poslanik.
 
   Predsjednica Skupštine Danijela Đurović najavila je da će Prijedlog uputiti Ustavnom sudu, koji će se o inicijativi izjasniti čim budu izabrane nedostajuće sudije.

    U Prijedlogu se navodi da je Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.
 

   Nakon što je Đukanović ignorisao konsultacije sa strankama većine, Demokratski front je pokrenuo i izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, koji je takođe ranije potvrđen u Skupštini.
 
   Prema tom zakonu, Đukanović može da ponovi konsultacije za imenovanje mandatara, ali i bez toga mandatar može biti imenovan u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana