Ustaški vođa u TV kalendaru

Agencije
Ustaški vođa u TV kalendaru

Zagreb - Neprimjeren prikaz ustaškog vođe Jure Francetića u "TV kalendaru" Hrvatske televizije, novi je skandal koji je šokirao javnost, a Građanska akcija je saopštila da se ovaj ratni zločinac na HRT-u pokušao predstaviti kao legendarni borac.

Na emisiju je reagovala Građanska akcija poslavši otvoreno pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smjenu urednika Vladimira Brnardića.

- "TV kalendar" je pokušao da nauči gledaoce i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je, prema HRT-u, bio "legendarni borac" koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u BiH. Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. vijeku sa javne televizije. Neprihvatljivo je da se veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod - saopštili su iz Građanske akcije, tražeći u svom saopštenju od glavnog direktora HRT-a Gorana Radmana, da smijeni Brnardića koji je urednik "TV kalendara" postao 2011. godine.

Ovaj skandal je kap koja je prelila čašu strpljenja uredništva javne televizije, a zbog niza istorijski spornih činjenica godinama iznošenih u toj emisiji kroz sljedećih nekoliko sedmica čelnici HRT-a će ili sa uredničke pozicije smijeniti Vladimira Brnardića ili će mu dodijeliti mentora, prenosi juče "Jutarnji list".

- HRT-u je ovaj slučaj poznat otprije. Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a, njime, kao i samim "TV kalendarom", bavi se već neko vrijeme. Svjesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još smatramo internima - naveli su u HRT-ovom Odjeljenju za odnose s javnošću.

Urednik HTV-ove emisije "TV kalendar" Vladimir Brnardić ne nalazi ništa sporno u prilogu emitovanom 27. decembra u kojem je rečeno da istorijska biografija Juru Francetića smatra ratnim zločincem, ali da ima i onih koji ga doživljavaju kao heroja.

Brnardić je svojim nadređenima kazao da novinarski stoji iza te emisije, a naglasio je i da za svaki prilog prikazan u "TV kalendaru" provjerava istorijske činjenice i nastoji da prikaže obje strane viđenja nekih ličnosti, odnosno događaja.

Argumenti

Vladimir Brnardić je u razgovoru s čelnicima HTV-a kao argument u prilog svojoj tezi da je povodom 70. godišnjice smrti Jure Francetića više nego opravdano u emisiju uvrstiti prilog o toj, kako je urednik "TV kalendara" rekao, kontroverznoj istorijskoj ličnosti, spomenuo i to da se u centru Slunja u čast vođe ustaške Crne legije još pale svijeće i lampaši, na šta su njegovi urednici ostali bez teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana