Ustaški logor Jasenovac bio mjesto masovnih likvidacija

Srna
Ustaški logor Jasenovac bio mjesto masovnih likvidacija

Zagreb - Javna ustanova "Spomen-područje Jasenovac" osudila je izjave bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da su ulaskom u ustaški logor Jasenovac zatvorenici bili spaseni, te istakla da je taj logor bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Jevreja, kao i političkih protivnika.

Ova ustanova smatra da je teza koju je iznio Mesić prema kojoj su dovođenjem u logor Jasenovac ljudi bili spaseni uvredljiva za sve žrtve, njihove porodice i preživjele zatvorenike logora Jasenovac.


Iz "Spomen-područja Jasenovac" napominju da je koncentracioni logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i da je imao više funkcija.

"Posebno treba istaći da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Jevreja te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta", navodi se u saopštenju povodom Mesićeve izjave iz 1992. godine da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor i da su zatvorenici dolaskom u logor u stvari bili spaseni.

Javna ustanova "Spomen-područje Jasenovac" napominje da se, ako se govori o "radnom logoru", može govoriti isključivo o prisilnom radu koji je najčešće služio kao metoda mučenja i dehumanizacije zatočenika, prenose hrvatski mediji.

Ova javna ustanova ukazuje na činjenicu da je svako odgovoran za svoje postupke i izgovorene riječi u javnom prostoru, kada god da su izgovorene, te su svaki oblik govora mržnje, relativizacije ili negiranja zločina ocijenili neprihvatljivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana