USKOK za Sanadera traži 15 godina

Agencije
USKOK za Sanadera traži 15 godina

Zagreb - Hrvatski USKOK je podneo žalbu na prvostepenu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo i korupciju i traži maksimalnu kaznu od 15 godina, prenose agencije.

Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera u novembru prošle godine nepravosnažno na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i navodno primanje provizije od mađarskog MOL za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina.

Na tu presudu žalila se i njegova odbrana koja je tražila da Vrhovni sud ukine presudu i naloži novo suđenje.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske (USKOK) je na svojim internet stranicama saopštio da je podnio žalbu Županijskom sudu u Zagrebu zbog odluke suda o kazni za koju smatra da je izrečena u prekratkom trajanju.

Dodaje se da je Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo za koje mu je utvrđena zatvorska kazna od tri godine i šest mjeseci, a za primanje mita sedam godina i šest mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

- Imajući u vidu da je Ivo Sanader krivična djela počinio koristeći službeni položaj koji je imao obavljajući najviše državne funkcije i to zamjenika ministra spoljnih poslova u vrijeme ratnog stanja u Hrvatskoj (slučaj Hipo banka), a potom predsjednika Vlade Hrvatske, te da je navedene funkcije umjesto za zaštitu interesa Hrvatske iskoristio za vlastiti interes, USKOK smatra da je optuženom trebalo izreći kazne u maksimalnom trajanju - navodi USKOK.

Zbog toga je USKOK u žalbi podnesenoj zagrebačkom Županijskom sudu predložio da Vrhovni sud preinači prvostepenu presudi nekada najmoćnijem političaru u Hrvatskoj i osudi ga na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Protiv Sanadera su u toku još dva suđenja.

U najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, bivši premijer i šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i HDZ, kao prva politička stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko marketinške agencije Fimi-medija, po kojoj je afera dobila ime.

Po tvrdnjama tužilaštva, dio je završio u “crnom fondu” HDZ-a, a dio kod Sanadera.

U slučaju Planinska Sanaderu se sudi za malverzacije oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Vladi Hrvatske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana