Uskok podigao optužnicu protiv 11 državljana Hrvatske i Slovenije, po jednog iz Srbije i BiH

Tanjug
Uskok podigao optužnicu protiv 11 državljana Hrvatske i Slovenije, po jednog iz Srbije i BiH

ZAGREB - Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv grupe od 13 okrivljenih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, koja ih tereti da su krijumčarili razne vrste droga vredne preko tri milion evra, ali i oružje i eksploziv.

Od 13 optuženih pripadnika zločinačkog udruženja osam je državljana Hrvatske, troje ima slovenačko i po jedan je državljanin Srbije i BiH.
    
Prema optužnici oni su od početka 2022. do maja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogram marihuane,100 kilograma hašiša, tačno neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6.1 kilogram mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga.
    
Ukupna vrijednost ove droge procijenjena je na najmanje 3.3 miliona evra. juna evra. Okrivljeni su drogu prodavali za najmanje 30.000 evra po kilogramu kokaina, 1600 evra po kilogramu marihuane te 500 evra za 100 grama hašiša. Amfetamin su prodavali po najmanje 1300 evra za kilogram, a heroin za 22.000 evra po kilogramu. Tako su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 evra.
    
Tužilaštvo tvrdi da su drogu nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Holandije, a zatim su drogu i tzv. punila dovozili do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu i Ljubljani, kao i u BiH te Njemačkoj, gdje je sakrivana i prpremana za dalju prodaju.
    
Grupa je, osim droge, raspolagala s najmanje 12 pištolja, dve automatske puške, 6000 metaka, 20 kilograma eksploziva, dva detonatora, magnetom za pričvršćivanje eksploziva te daljinskim upravljačem za detonatore. Vatreno oružje, municiju i eksplozivne stvari navodno su nabavljali u BiH, koje su potom sakrivali u toj državi, ali i Hrvatskoj i Sloveniji.
    
Uskok je u optužnici predložio produženje istražnog zatvora protiv troje okrivljenih i određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenog. U odnosu na preostalih devet okrivljenih, protiv kojih je istraga pokrenuta u maju prošle godine, istraga se nastavlja, saopšteno je iz Uskoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana