USKOK objavio za šta tereti uhapšene sudije, Mamić im dao 370 hiljada eura

GS
USKOK objavio za šta tereti uhapšene sudije, Mamić im dao 370 hiljada eura

ZAGREB - Hrvatski USKOK je objavio za šta se terete trojica sudija Županijskog suda Osijek, koji su juče uhapšeni.

USKOK je nakon istražnih radnji donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971. i 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo BiH, zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja uticajem te davanja mita za trgovanje uticajem.

Osnovano se sumnja da je prvi okrivljeni prvostepeni sudija Odjela za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. novembra 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv četvrtog i petog okrivljenog i više drugih optuženika bio u toku postupak pred istim sudom te da je izvjesno da će biti određen za predsjednika raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa četvrtim okrivljenim s kojim se nastavio družiti.

Pritom je četvrti okrivljeni, znajući da je prvi okrivljeni sudija Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Odemar Pige, a koji je prvi okrivljeni, svjestan svega navedenog, uzeo, navodi se u saopštenju.

USKOK: Sudija je Mamiću obećao povoljne sudske odluke za novčanu nagradu

Nadalje, osnovano se sumnja da su, u razdoblju od aprila 2017. godine do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjaluci, Širokom Brijegu i Dubaiju, četvrti okrivljeni kao optuženik u više krivičnih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv petog okrivljenog i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao lične kontakte s drugim okrivljenim, takođe prvostepenim sudijom Odjela za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on lično, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s trećim okrivljenim, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Mamić sudijama predao najmanje 370.000 evra

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu.

U skladu sa dogovorom sa drugim okrivljenim, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist petog okriviljenog  i drugih optuženika, četvrti okriviljeni je kao protuuslugu za navedeno u više navrata drugom okriviljenom predao ukupno najmanje 370.000 evra za njega lično i druga dva suca. Osim toga je četvrti okriviljeni zajedno s petim okriviljenim ostvario kontakt i s trećim okriviljenim u Širokom Brijegu tokom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga četvrti okriviljeni putem drugog okriviljenog novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 evra je u dogovoru s četvrtim okriviljenem osigurao petom okriviljenom koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u namjeri ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je šesti okriviljeni, na traženje četvrtog okriviljenog predao drugom okriviljenom za njega i trećem okriviljenom, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima drugog i četvrtog okrivljenog na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist četvrtog okriviljenog i drugih optuženika, nezavisno o stvarnom stanju predmeta.

Putovanje u Emirate

Takođe je četvrti okrivljeni zajedno s petim okrivljenim, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove putovanja u inostranstvo i boravka drugog okrivljenog i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno četvrti okrivljeni autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak drugog okrivljenog na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, prenosi portal Kliks.

USKOK je sudiji istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana