USKOK istraživanje kako su remontovani migovi u Ukrajni

Srna
USKOK istraživanje kako su remontovani migovi u Ukrajni

Zagreb - Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta /USKOK/ u Hrvatskoj saopštila je, povodom informacijama objavljenih u medijima u vezi sa remontom i nabavkom borbenih aviona "mig-21", da u koordinaciji s civilnom i vojnom policijom sprovodi kriminalističko istraživanje.

"Jutarnji list" objavio je ranije da vojna policija sprovodi veliku istragu o remontu aviona "mig 21" koji su kupljeni i remontovani u Ukrajini, zbog brojnih utvrđenih nepravilnosti i ozbiljne sumnje da je u cijelom poslu isplaćen i mito.


Iz Uskoka su istakli da će o rezultatima, odnosno o tužilačkoj odluci u ovom slučaju, javnost biti pravovremeno obaviještena, prenose hrvatski mediji.

"U odnosu na izjavu bivšeg ministra odbrane i dokumentaciju koju je dostavio vezano za provođenje postupka javne nabavke odgovaramo da se ona odnosila samo na sprovođenje tog postupka za koje je Ministarstvo zaključilo da je taj postupak sproveden u skladu s propisima o javnoj nabavci", navodi se u saopštenju.

I Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je danas da je, na osnovu saznanja Vojne bezbjednosno-obavještajne agencije, došlo do informacija da je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere vezano za remont i nabavku borbenih aviona "mig-21".

"Ministarstvo odbrane nastaviće da postupa u skladu sa važećim zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela, budući da postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu uticati na odbrambenu sposobnost Hrvatske", naveli su iz tog ministarstva.

Prema informacijama "Jutarnjeg lista" iz istrage, kriminalisti Vojne policije do sada su utvrdili da su na avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine "prekucani" serijski brojevi i da oni ne odgovaraju dokumentaciji aviona ni brojevima koji se navode u ugovoru o remontu, te da ugrađeni dijelovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana