USKOK: Istraga protiv 16 hrvatskih državljana

Agencije
USKOK: Istraga protiv 16 hrvatskih državljana

Zagreb - Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Hrvatskoj naložila je provođenje istrage protiv 16 hrvatskih državljana zbog carinskih malverzacija prilikom uvoza robe iz Kine i Italije, čime su budžet oštetili za oko milion evra, prenose agencije.

Oni su osumnjičeni za više krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, primanje i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave u sistemu zločinačkog udruženja, saopšteno je iz USKOK-a.

Osnovano se sumnja da se deset carinskih službenika od avgusta 2012. do 8. februara ove godine u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu, u namjeri nezakonitig sticanja imovinske koristi za sebe i druge, povezalo u zajedničko djelovanje s ciljem da prilikom uvoza robe iz Kine i Italije za novčanu naknadu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja.

Carinici su se dogovorili s direktorima otpremničkih društava da će oni u svojim društvima izraditi carinske deklaracije i račune u kojima će navesti manje količine uvezene robe i minimalne cijene te da će tu dokumentaciju dostavljati na ovjeru osumnjičenim carinskim službenicima.

Od uvoznika robe osumnjičeni su primali novac od čega su dio zadržali za sebe a dio dali carinskim službenicima.

Krivičnim djelima koja se osumnjičenima stavljaju na teret Hrvatska je oštećena za najmanje osam miliona kuna (oko milion evra).

Nalog o provođenju istrage donesen je nakon višemjesečnih zajedničkih istraga Carinske uprave i USKOK-a.

Pripadnici USKOK-a juče su priveli 17 osoba na području Rijeke.

- Nakon što ispita sve osumnjičenike, USKOK će odlučiti za koga će od riječkog Županijskog suda tražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora - ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana