URA najavljuje razgovore o novoj vladi, a Medojević proteste ako bude formirana glasovima DPS-a

Tanjug
URA najavljuje razgovore o novoj vladi, a Medojević proteste ako bude formirana glasovima DPS-a

PODGORICA - Funkcioner URA Zoran Mikić izjavio je da su konsultacije poslije pada Vlade Crne Gore počele telefonskim putem, ali da će konkretni razgovori početi danas i biti nastavljeni u ponedjeljak.

-Prvo ćemo razgovarati sa kolegama iz parlamentarne većine, prije svega sa partijama sa kojima smo potpisali Memorandum o političkoj saradnji, a to su SNP, Civis i manjinske partije. Nakon toga razgovaraćemo i sa svima ostalima, jer mi smo model manjinske vlade ponudili svim poslanicima kojih je 81, a bili smo jasni da u toj vladi ne mogu učestvovati predstavnici DPS-a i DF-a - rekao je Mikić za „Pobjedu“.

Dodao je da očekuje da u narednih desetak dana budu okončani razgovori, jer, kako je istakao, građani ne mogu da čekaju.

-Ne treba gubiti vreme u nepotrebnim partijskim prepucavanjima, već da se na naš model odgovori vrlo brzo i da nađemo rešenje - rekao je Mikić.

Predsjednik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević rekao je danas da je u Crnoj Gori haotično stanje nakon pada vlade, da nikome nije jasno šta se dešava i da će, ako bude formirana manjinska Vlada glasovima DPS-a, to sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju.

-Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam stoji na raspolaganju jesu organizacije protesta, demonstracije, i sve one legitimne metode brobe kako u parlamentu tako i na ulici - rekao je Medojević za TV Prva.

Prema njegovim riječima, ako se formira manjinska Vlada glasovima DPS-a, "to će sigurno izazvati ozbiljnu detsabilizaciju u CG jer je došlo do prekrajanja izborne volje građana, do izdaje, do politickog inženjeringa".

-Teško je odgovoriti o haotičnom stanju koje se dogodilo poslije pada vlade od strane izdaje jednog njenog konstituenta tj. prelaska partije URA iza koje stoji medijski koncern „Vijesti“ iz jedne parlamentarne većine u drugu parlamentarnu većinu - rekao je Medojević.

Istakavši da se ,"u normalnim demokratijma", kada Vlada izgubi povjerenje, organizuju konsultacije lidera parlamentarnih stranaka i pravi se dogovor o vanrednim parlamentarnim izborima, Medojević je kazao da se u Crnoj Gori "desio veliki ideološki i politički zaokret od strane predstavnika URE".

-Sada je izazvan dodatni institucionalni vakuum. Sada je jako teško pozivati se samo na ustavne procedure. Demokratske procedure govore da je trebalo napraviti konsultacije i dogovoriti se oko izbora. Ustav predviđa mogućnost da novih 41 poslanik od 81 koliko ih ima u crnogorskom parlamentu, predloži novog mandatara predsedniku Crne Gore i da on predloži mandatara koji bi kasnije sastavljao Vladu - objasnio je Medojević.

Kako je objasnio, to nije moguće jer je očigledno postignut sporazum određenih partija još prije nekoliko meseci potpisivanjem "čuvenog Memoranduma" gde se videlo da će, kako tvrdi, "uz podršku međunarodnih sila doći do formiranja manjinske Vlade".

Sutra o razrješenju Bečića

Poslanici Skupštine Crne Gore sutra bi na vanrednoj sjednici trebalo da raspravljaju o prijedlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Iz Socijalističke narodne partije i Demokratskog fronta, stranaka koje sa Bečićevim Demokratama čine parlamentarnu većinu, najavili su da neće glasati za njegovu smjenu, dok je funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić najavio da će danas imati konsultacije unutar koalicije i da će od toga zavisiti kako će glasati.

Prijedlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije „Jednoglasno“.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija - da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Smjena Vlade

Za smjenu Vlade u crnogorskom parlamentu izjasnila su se 43 poslanika, dok ih je protiv bilo 11. Prije glasanja poslanici PZP, kao i poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, napustili su salu.

Vlada Zdravka Krivokapića pala je tačno 14 mjeseci nakon što je izabrana 4. decembra 2020. godine.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana