Uprkos problemima iz Splita, poruke mira i ljubavi

Srna
Uprkos problemima iz Splita, poruke mira i ljubavi

Split - Protojerej splitski Slavoljub Knežević ocijenio je danas da 150 pravoslavnih porodica na području parohije Vaskrs dočekuje u teškim životnim uslovima, ali uz poruke mira, ljubavi i sa nadom u bolje dane.

"Život naših vjernika na području Splita nije dobar jer je još prisutan veliki strah i grč zbog posljednjih ratnih dešavanja. Sigurno je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ na ovom prostoru nema dobar potencijal vjernog naroda, a bojim se da će tako i ostati", rekao je Knežević Srni povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, navodeći da je prije posljednjg rata bilo više od 20.000 pravoslavnih vjernika u Splitu.


On je istakao da su Srbi napustili Split u proteklom ratu i da je u njemu ostalo mahom starije stanovništvo.

"I 22 godine od završetka rata može se osjetiti i vidjeti da naše rane još nisu zarasle. Jedina svijetla tačka u svemu ovome jeste naša crkva koja pokušava da okupi srpski narod, oslobodi ga straha i grča, te hrabri u duhu vaskrsenja da ne smije zaboraviti svoje porijeklo i korjene", dodao je Knežević.

On je naglasio da u Splitu pravoslavni vjernici imaju malu kapelicu i nedovršeni Hram Svetog Save iz 1937. godine, te četiri filijalna hrama u okolini ovog grada.

"Od 150 porodica, polovina posjećuje naše hramove za vrijeme najvećih i najradosnijih pravoslavnih praznika, dok manji dio redovno prisustvuje službama u crkvama. Nažalost, to je naša bolna i svakodnevna realnost", kaže Knežević.

On je rekao da sveštenici u Splitu ulažu maksimalne napore da bi očuvali Srbe na okupu, ali i zaštitili svoje crkve.

"Nikada nisam bio pesimista, ali me strah da će srpski narod sa ovih prostora nestati, iako ima duboke korijene na području Dalmacije, o čemu svjedoče i brojne svetinje", smatra Knežević.

Prema njegovim riječima, u Splitu više nema krštenja u SPC, kao ni svadbi.

"Nažalost, u Splitu više nema svadbi niti krštenja u našim hramovima, kao ni vjeronauke. Sveštenici SPC samo mogu da sahranjuju preostalo stanovništvo koje je starije životne dobi", naveo je Knežević.

On je istakao da je SPC u Splitu osnovana 1924. godine, s tim da je u proteklom ratu bilo prekida u njenom radu.

"Kada govorimo o Splitu, ne možemo da ne pomenemo Hram Svetog Save koji je više od 75 godina nedovršen. Od Drugog svjetskog rata nismo uspjeli da dobijemo dozvolu da se dovrši ova svetinja posvećena najpoštovanijem svetitelju srpskoga roda", zaključio je protojerej Knežević.

Protojerej splitski je svim hrišćanima koji danas zajednički obilježavaju Vaskrs čestitao najveći hrišćanski praznik.

Srpsku crkvu na splitskom Obrovu projektovao je Aleksandar Deroko, koautor hrama Svetog Save na Vračaru.

Hram Svetog Save u Splitu je hram-mučenik. Njegova gradnja počela je 1937. godine i do danas nije završena.

Prije Drugog svjetskog rata podignuti su zidovi od osam metara i tu je gradnja prestala. Tako je i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana