Umrla Stana Cerović, posljednja crnogorska virdžina VIDEO

Tanjug
Umrla Stana Cerović, posljednja crnogorska virdžina VIDEO

Stana Cerović, poznata kao posljednja crnogorska virdžina, preminula je kasno sinoć u 85. godini, prenijeli su crnogorski mediji.

Stana je preminula u Domu za stare u Risnu, gdje je boravila od maja. Ona će biti sahranjena sutra u selu Tušinje kod Šavnika.


Kako je prenijela RTCG, Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka, a Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.

Dugo je bila glava porodice oko koje su se okupljali. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila.

Virdžine su žene, koje zbog običaja ili zbog toga što u porodici nije bilo muške djece, zavjetuju se da se nikada neće udavati, rađati, nose mušku odjeću, ponašaju se kao muškarci i rade muške poslove.

Osim kod Crnogoraca, pojava virdžina zabilježena je i kod Albanaca na Kosmetu, u sjevernoj Albaniji, kod Malisora i na području Kninske Krajine, gdje je bilo sramota nemati muškoga poroda, baš kao i u Gusinju.

Crnogorske virdžine, za razliku od onih iz Albanije i s Kosmeta, koje su se na "celibat" opredjeljivale često zbog raskida vjeridbe, pa su zbog mogućnosti krvne osvete bile prisiljene da do kraja životnog vijeka ne sklapaju brak, na ovakav način života opredijeljivale su se isključivo zbog toga što je porodica bila bez muške djece.

Preuzimanjem identiteta muškarca, osim povlastica koje im je crnogorsko društvo tradicionalno davalo, one su znatno više, kako je ostalo u sjećanjima ljudi, "koristile" pravo da svojim radom pomognu porodici da se prehrani i da, shodno nepisanim načelima rodovsko-plemenske organizacije društva, doprinose njenom opstanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana