Umrla pacijentkinja liječena od gripa tip B

Agencije
Umrla pacijentkinja liječena od gripa tip B

Podgorica - U Kliničkom centru Crne Gore umrla je pacijentkinja liječena od gripa tip B, što je prvi registrovani smrtni slučaj u ovoj sezoni, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Pacijentkinja, starosti 60 godina, umrla je juče", navodi se u saopštenju i dodaje da je riječ o osobi kod koje je usljed hroničnog oboljenja bubrega postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa.

Iz Instituta ističu da se od 24. decembra bilježi značajan porast registrovanih obolijevanja od bolesti nalik na grip, ali da je to još značajno ispod epidemijskog praga.

"Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim nedjeljama može se očekivati dalji rast broja oboljelih koji će, najvjerovatnije, biti ograničenog karaktera, zbog školskog raspusta", navodi se u saopštenju.

Aktivnost influence u Evropi polako se povećava, ali je još značajno ispod epidemijskog praga, dok se pojavljuje sporadična cirkulacija virusa influence A H1N1 i H3N2, te virusa influence tip B, kaže se u saopštenju.

Do sada je u Crnoj Gori laboratorijski potvrđena cirkulacija virusa gripa tipa A i B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana