Uložena žalba na izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

Agencije
Uložena žalba na izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

Kanbera - Advokati Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao kapetan Dragan i službeno su uložili žalbu protiv njegove ekstradicije u Hrvatsku, navodeći da je Kanberi trebalo suviše dugo da donese odluku i da Australija nema garancija da će on, ako bude izručen, biti na bezbijednom, prenose agencije.

Federalni sud odlučivaće o žalbi 8. februara.

U saopštenju izdatom tim povodom, specijalni savjetnik kancelarije Šajn lojers, Džordž Njuhaus i bivši (penzionisani) potpukovnik mornarice SAD Den Mori, koji sada radi sa ovom kancelarijom, zabrinuti su zbog propusta učinjenih za vrijeme procesa za ekstradiciju, kao i zbog pitanja zaštite australijskih državljana upućivanih na suđenja u inostranstvo.

- Kada sam čuo o slučaju da je australijski državljanin zatvoren u Australiji duže od sedam godina, samo zbog toga što ga u drugoj zemlji traže zbog ispitivanja, a da nije ni optužen, zainteresovao sam se da više o tome saznam. Pitao sam se: zašto niko iz Hrvatske svojevremeno nije došao ovamo da ga ispita – rekao je Mori.

On kaže da je to važan slučaj, zato što proces ove ekstradicije može da ima posljedice po bilo kog Australijanca koji putuje u inostranstvo.

Prema njegovim riječima, daleko je lakše izručiti nekoga u zemlju kao što je Hrvatska, nego što bi bilo poslati ga u SAD - i na taj disparitet treba obratiti pažnju.

- Kakve su garancije za njega da će imati pošteno suđenje ako bude poslat u Hrvatsku? Da li će njemu, ako bude osuđen, biti priznato sedam godina koje je odslužio ovdje i kakva zaštita postoji na tome da jedan australijski državljanin ne bude ubijen u hrvatskom zatvoru? Naši napori usmjereni su na to da zaštita drugih Australijanaca bude obezbjeđena poštenim i čvrstim sistemom – rekao je Mori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana