Ulice nose naziv po ustaškom vođi

Agencije
Ulice nose naziv po ustaškom vođi

Zagreb - Jevrejska nevladina organizacija "Margelov institut" iz Zagreba podržava ukidanje ustaških naziva ulica u hrvatskim gradovima i poručuje da ustaše u Hrvatskoj konačno treba smjestiti na istorijski otpad, gdje im je i mjesto, prenijele su agencije.

- Previše je srpska i jevrejska zajednica krvlju platila ustaško divljanje od 1941. do 1945. godine da bi danas neko slavio zločinca Milu Budaka kao hrvatskog "književnika" ili obilježavao "uspomenu" na uspostavljanje zločinačke NDH u formi naziva ulice 10. aprila - rekao je direktor "Margelovog instituta" Alen Budaj.

On je dodao da se ovaj institut zgrožava zbog opravdanja onih koji su za ostanak naziva ulica po Budaku i 10. aprilu i smatra to uvredom za jevrejsku, srpsku i romsku zajednicu i sve žrtve fašističko-ustaškog terora.

- Takođe, osuđujemo sve one odgovorne ljude koji su sjedili u gradskim i opštinskim upravama i dvije decenije podržavali takve sramotne nazive - rekao je Budaj.

On je pozdravio najavu Ministarstva uprave Hrvatske da će preimenovati sve ulice koje nose ime ustaškog zločinca Mile Budaka, te naziv ulice 10. aprila, kakvih ima u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Virovitici, Pagu, Pleternici, Komiži, Lovincu, Jasenici, Klakaru i Pakoštanama.

Ministar uprave Hrvatske Arsen Bauk naložio je početkom sedmice da budu promijenjena imena svih ulica koje nose ime ratnog zločinca i visokog ustaškog funkcionera Mile Budaka, kao i one u čijem imenu je datum osnivanja NDH, objavili su hrvatski mediji.

Od uprava tih lokalnih samouprava i opštine Čačinci, na čijem području je ulica posvećena danu osnivanja NDH, Ministarstvo uprave zatražilo je odluke o imenovanju spornih ulica, kako bi bilo utvrđeno da li su u skladu s Ustavom i zakonima.

Pri tom se u Ministarstvu pozivaju i na Vladu Ive Sanadera, koja je 26. avgusta 2004. godine donijela odluku o uklanjanju spomen-obilježja Juri Francetiću u Slunju i Mili Budaku u Svetom Roku.

Šeks

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks ranije je govorio da je Hrvatska utemeljena na tradicijama antifašizma i da se stoga ne može tolerisati bilo kakvo obilježje pripadnicima pokreta i stranaka koje su u Drugom svjetskom ratu bili na strani Nezavisne države Hrvatske i fašizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana