Ulicama Dubrovnika plivaju automobili, apel građanima da ne izlaze iz kuća

Tanjug
Foto: 24sata.hr

DUBROVNIK – Jaka kiša koja od sinoć pada u dijelovima Hrvatske gotovo je potopila i Dubrovnik, ulicama plivaju automobili na parkingu ispred trgovačkog centra, a voda se izliva i iz šahtova, piše lokalni portal Dubrovački dnevnik.

Velike količine kiše pale su za kratko vrijeme, a popodne se očekuje dodatno pogoršanje vremena i ekstremna količina padavina.

„Količina padavina biće veća od 60 mm po kvadratnom metru. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je plavljenje imovine i saobraćajne mreže. Takođe je moguć prekid snabdijevanja električnom energijom, prekid komunikacione mreže kao i snabdijevanje vodom. Opasni su uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolovozima“, upozorili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Građani na ovom području su pozvani da budu spremni i na jače grmljavinsko nevrijeme koje bi moglo, kako kažu, da prouzrokuje veću štetu.

Iz DHMZ su pozvali građane da se zaštite od munja.

 

„Moguća su oštećenja na imovini i na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u saobraćaju“, naveli su iz DHMZ-a.

Poplava je bila na Batali, a voda se sliva niz stepenice. Grupa muškaraca trudila se svim snagama da spase restoran i prodavnicu sladoleda u Dubrovniku od bujice vode koja se spuštala s Pila prema Gradu.

O nevremenu se oglasio i gradonačelnik.

„Dragi sugrađani, trenutna ekstremna količina padavina poplavila je gotovo sve ulice u gradu. Sve hitne službe su na terenu. Nažalost, ovo nije sve. Prema najavama u periodu od 15 do 23 sata očekujemo ekstremne količine padavina koje će uzrokovati brojne probleme, stoga molim sve naše sugrađane da ne izlazite iz vaših porodičnih kuća ako ne morate. Zaštitite svoju imovinu. Naše hitne službe maksimalnim naporima pomoći će pri ispumpavanju objekata, ali uz ovakve ekstreme nije moguće u potpunosti riješiti problem bujičnih poplava“, saopštio je gradonačelnik Dubrovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana