Ulaznica HR u EU “košta” 130 milijardi evra?

Jutarnji list
Ulaznica HR u EU “košta” 130 milijardi evra?

Zagreb - Slovenija je spremna da ratifikuje članstvo Hrvatske u EU ukoliko hrvatska strana u sporu oko Ljubljanske banke “otpiše” 130 miliona evra duga, piše “Jutarnji list”.

Kako navodi list, visoki diplomatski izvori su u neformalnom razgovoru rekli da je iz Ljubljane upućen “relativno kompromisni prijedlog”, prema kome bi Slovenija vratila dug od 278 miliona evra, ali i tražila povrat duga za neotplaćene kredite koje su uzimala hrvatska preduzeća od Ljubljanske banke.

To znači da bi Hrvatska na kraju umjesto 278 miliona dobila oko 150 miliona evra, ali i “što je daleko najvažnije, brzu ratifikaciju članstva u Evropskoj uniji”.

Prema informacijama iz hrvatske Vlade, ponuda se ozbiljno razmatra.

- Ovo ne znači da će sigurno biti prihvaćena, međutim, već to što se najnoviji predlog razmatra, govori koliko je ozbiljno shvaćena ponuda iz Ljubljane - navodi “Jutarnji list”.

Šefovi diplomatija Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec razgovarali su u Briselu ove nedjelje i nisu postigli konačan dogovor za problem Ljubljanske banke, a ocijenjeno je da bi na sljedećem sastanku, 6. februara moglo da se “stručno i politički definiše rješenje”.

Slovenija je jedina od 27 zemalja članica EU koja nije počela proces ratifikacije ugovora, što je učinio najveći broj članica EU.

To se uslovljava hrvatskim povlačenjem opunomoćenja bankama koje su tužile Ljubljansku banku zbog stare devizne štednje koja je isplaćena slovenačkim, ali ne i štedišama iz Hrvatske i drugih zemalja.

Da se izbjegne obeštećenje štediša, formirana je Nova ljubljanska banka koja je preuzela kapital, a ne i obaveze Ljubljanske banke, a stav službene Ljubljane je da je stara štednja stvar sukcesije između zemalja bivše Jugoslavije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana