Ukradena dva kilograma zlata i 280.000 evra iz zgrade MUP-a u centru Zagreba

Agencije
Ukradena dva kilograma zlata i 280.000 evra iz zgrade MUP-a u centru Zagreba

Zagreb - Iz zgrade hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova ukraden je sef u kojem se nalazilo 280.000 evra i dva kilograma zlata.

Kako je saopštila Policijska uprava zagrebačka, lopovi su sef ukrali iz kancelarije načelnika službe za organizovani kriminal Željka Dolačkog u zgradi MUP-a u Zagrebu.

Još nije poznato da li su nepoznati počinioci odnijeli i neka povjerljiva dokumenta. Lopovi su na drugi sprat zgrade policije ušli preko požarnih stepenica.

Istraga je u toku, a hrvatski mediji navode da su na poprište velike pljačke izašli i istražioci hrvatskog Državnog tužilaštva, koje je preuzelo istragu ovog neobičnog slučaja.

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, nije iznenađen provalom u sjedište policije u Zagrebu. On upozorava na neadekvatno obezbjeđenje te zgrade kako u ljudstvu, tako i u tehnici.

- Radnici obezbjeđenja noću su uglavnom na ulazu u zgradu. Pitanje je prošetaju li tu i tamo oko objekta. Osim toga, nema protivprovalnog alarma niti video-nadzora. Ovako nešto bilo je pitanje vremena, jer vrlo malo objekata u MUP-u štiti se tehničkom zaštitom - rekao je Cvrtila.

Cvrtila to objašnjava činjenicom da se u policijske objekte rijetko provaljuje iako je bilo slučajeva krađa iz kancelarija i provala, mada izuzetno rijetko.

On napominje da nije neuobičajeno da se u sefovima drže veliki iznosi novca i zlato.

- To može biti ili dokazni materijal ili materijal za operativne akcije - za otkupnine, operativne troškove i slično - smatra Cvrtila.

Bivši načelnik smatra da je pljačka uslijedila nakon dojave

- To znači da je neko znao. Vrlo je izvjesno da je neko iznutra dao informaciju provalniku, a moguće je da je i osoba kojoj je zlato oduzeto, ako je oduzeto, znala tačno gdje je to. Jer to je već moglo biti negdje, ili u centralnom skladištu MUP-a ili predato na sud. Taj materijal se, inače, mora predati tužilaštvu, obično u roku od 30 dana. Ne bi neko išao rizikovati provalu u policiju ako ne zna šta će naći u sefu - zaključio je Cvrtila.

Unutrašnje obezbjeđenje

Kako navodi Cvrtila, ni unutrašnje obezbjeđenje MUP-ovih objekata nije blistavo, a kancelarije često ostaju otključane.

- Sumnjam da bi ijedna organizaciona cjelina u MUP-u mogla proći standardizaciju po ISO 27001 standardu za informacijsku bezbjednost. Iako, u kabinetu ministra odnedavno postoji Služba za informacijsku bezbjednost. Oni valjda pokušavaju te stvari uvesti, ali mislim da nema previše sluha za to - navodi Cvrtila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana