Ukinuto Rojsovih 10.009 fantomskih invalidnina

Jutarnji.hr
Ukinuto Rojsovih 10.009 fantomskih invalidnina

Zagreb - Na adrese pripadnika HVO-a u BiH upućeno je rješenje Ministarstva boraca koje ih obavještava da više nemaju status ratnog vojnog invalida u RH jer se ne nalaze u Registru hrvatskih boraca.

Inače, rješenje o načinu stradavanja za ovih 10.009 pripadnika HVO-a potpisao je još 1998. godine kao pomoćnik ministra odbrane general Ljubo Ćesić Rojs, čime su stvoreni uslovi da budu uvedeni u penzioni sistem Republike Hrvatske. Gotovo 200 pripadnika HVO-a tužilo je Hrvatsku zbog neisplaćivanja, po njihovom mišljenju pripadajućih invalidnina. Do sada im je pravosnažnim sudskim presudama isplaćeno više od 4,5 miliona kuna.

Pripadnici HVO-a najavljuju da će podnijeti žalbe na dostavljena rješenja, tvrdeći da oni jesu hrvatski ratni vojni invalidi.

- Nama nije zapovijedao Alija Izetbegović, a ni Atif Dudaković, nego naš vrhovni komandant Franjo Tuđman i hrvatski generali. Mi, pripadnici HVO-a smo hrvatski veterani, samo nikako da dođemo službeno do tog dokumenta, iako imamo gotovo sva prava kao i hrvatski borci iz Hrvatske - kaže pukovnik HVO-a iz 103. derventske brigade koji je još 2001. tužio Hrvatsku zbog neisplaćivanja invalidnine.

Da bi proveli dogovor Tuđman - Šušak, tadašnji pomoćnici ministra obrane Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić su od stradalih pripadnika HVO-a, njih 10.009, lažno formirali fantomsku Specijalnu jedinicu MORH-a 1998. godine. Pošto su stradali u BiH kao pripadnici HVO-a ili Specijalne policije Herceg-Bosne, Rojs im je svakom posebno pisao potvrde o načinu stradavanja.

U pravili su "stradali" na Južnom frontu kada je "pala granata" ali i na Istočnom frontu.

Ukoliko bi svih 10.009 bivših pripadnika HVO-a tužilo Hrvatsku zbog neisplaćenih invalidnina, to bi po računu Ministarstva boraca hrvatski budžet koštalo oko 60 milijardi kuna, što iznosi oko 7,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana