Ukida li SAD vize za hrvatske građane?

Index.hr
Ukida li SAD vize za hrvatske građane?

Zagreb - Hrvatski građani bi uskoro mogli u Sjedinjene Američke Države da putuju bez viza.

Dva predstavnika u američkom kongresu, republikanac Džo Hek iz Nevade i demokrata Majk Kvigli iz Illinoisa, predložili su zakon koji će, ako bude izglasan u parlamentu, omogućiti dodavanje Hrvatske na listu zemalja čiji građani u SAD mogu ući bez vize.

Ukidanje viznog režima sa SAD-om ovim zakonom, osim za Hrvatsku, predlaže se i za Argentinu, Brazil, Čile, Panamu, Urugvaj, Izrael, Bugarsku, Poljsku i Rumuniju.

Kongresnici koji su predložili proširenje liste zemalja čiji građani u SAD mogu ući bez viza, tvrde da bi ovaj zakon omogućio otvaranje novih radnih mjesta u američkoj turističkoj industriji, s obzirom da bi se mogao očekivati i rast broja turista.

Prema procjenama američke turističke zajednice, ovaj zakon bi na godišnjem nivou u SAD privukao dodatnih 600.000 turista, ekonomija bi ojačala za dodatnih sedam milijardi dolara godišnjih prihoda, a otvorilo bi se i oko 40 hiljada radnih mjesta.

Prije nego što predlog zakona dođe na glasanje, Stejt Dipartment mora da izvesti američki kongres o potencijalnim sigurnosnim rizicima.

Dio kongresmena strahuje da će ukidanje viznog režima za pojedine zemlje uticati na stanje sigurnosti, odnosno da bi se dodavanjem većeg broja država na listu zemalja koje sa SAD-om nemaju vizni režim teroristima povezanim sa Al Kaidom i Islamskom državom mogao olakšati ulazak u zemlju.

"Moramo ustanoviti koliko nam je ovaj program potreban iz ekonomske perspektive, ali i provjeriti da ne postanemo ranjivi sa sigurnosne perspektive", kazala je republikanska predstavnica Kandis Miler na sjednici parlamentarnog odbora zaduženog za sigurnost američkih granica.

Nakon sastanka Miler je za "Vašington tajms" najavila da će se s administracijom Baraka Obame posavjetovati o tome kako dodati pojedine zemlje na listu država čijim građanima za put u SAD nisu potrebne vize, ali da se istovremeno nametne obaveza poštovanja sigurnosnih protokola koje Amerikanci zahtjevaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana