Uhapšena građevinska baronica

Agencije
Uhapšena građevinska baronica

Ljubljana - Slovenačka policija uhapsila je blizu mjesta Mislinje na sjeveru države odbjeglog direktora građevinske firme "Vegrad" Hildu Tovšak, za kojom je bila izdata međunarodna potjernica i evropski nalog za pritvaranje nakon što se u subotu nije vratila u pritvor.

Policija je Tovšakovu uhapsila u noći između četvrtka i petka, ali do sada nisu otkriveni drugi detalji, prenosi Tanjug.
Slovenački mediji navode da se nekadašnja "građevinska baronica" skrivala na jednom poljoprivrednom imanju.

Pojedini mediji su prenijeli da se Tovšakova sama predala policiji u Sloveniji.

- Poslije predaje sprovedena je u pritvorsku jedinicu zatvora u Celju odakle je puštena prije sedam dana - prenijeli su mediji.

Hildu Tovšak (63), koju u Sloveniji zovu i "baronicom građevinarstva", bila je u politici, a njena firma gradila je gotovo sve velike objekte u zemlji. Kada je počela kriza Tovšakova 12 mjeseci nije radnicima isplatila plate i otpremnine, a uzela je i sindikalni novac kako bi pokušala da spase firmu. To se nije dogodilo i "Vegrad" je otišao u stečaj, a Tovšakova na sud. Tovšakova je ostavila dugove na sve strane, pa hipoteku na jednu od kuća na iznos od 366.000 jugoslovenskih dinara ima iz sedamdesetih godina prošlog vijeka Ljubljanska banka iz Velenja.

Tovšakova je zbog svojih veza sa politikom i afera koje su je pratile postala personifikacija neuspjeha slovenačke tranzicije i privatizacije.

Zbog privrednog kriminala Tovšakova je pravosnažno osuđena u dva slučaja, a po ostalim je istraga u toku.

Poslije nestanka Tovšakove, opozicija u Sloveniji je izražavala sumnju da joj je omogućeno bjekstvo iz zatvora kako ne bi otkrila ostale aktere građevinske mafije i njihove veze sa političarima.

Bratušek

"Nestanak" Hilde Tovšak izazvao je posljednjih dana veliki skandal i u slovenačkoj politici, a premijer Alenka Bratušek rekla je da se radi o nedopustivom slučaju zbog kojeg je dodatno narušeno povjerenje građana u pravnu državu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana