Uhapšen zbog vađenja školjki

GS
Uhapšen zbog vađenja školjki

Tri primjerka strogo zaštićene školjke periske policija je juče popodne pronašla na plovilu kojim je u uvali Ždrelac kod ostrva Pašman upravljao hrvatski državljanin (55), za koga je utvrđeno da ih je izvadio iz mora.

Muškarac je uhapšen i odveden u prostorije policije, a pronađene školjke su mu oduzete, saopštila je Policijska uprava zadraska, prenosi Jutarnji list.

Protiv muškarca slijedi krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo uništavanje zaštićenih dijelova prirode, iz domena krivičnih djela protiv životne sredine.

Policijski službenici Stanice pomorske i aerodromske policije Zadar postupali su po primljenoj dojavi, te u uvali Ždrelac zatekli plovilo na kom su uočili tri jedinke strogo zaštićene školjke periske.

Utvrđeno je da je plovilom upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin koji je prethodno iz mora izvadio jedinke plemenitih periski. Policija podsjeća građane i turiste da je periska (Pinna nobilis) strogo zaštićena školjka i da je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno, piše Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana