Udruženje novinara Crne Gore: Kazniti ubice Duška Jovanovića

Srna
Foto: UNCG

PODGORICA- Udruženje novinara Crne Gore zatražilo je na Svjetski dan slobode medija da država pozove na odgovornost one koji vode istragu o ubistvu Duška Jovanovića i da nakon punih 18 godina budu kažnjeni počinioci tog zločina i njihovi nalogodavci.

"Kada ćemo saznati od vladine Komisije za istrage ubistava i napada na novinare ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pokušao da ubije Oliveru Lakić i Tufika Softića, kada će biti kažnjeni medijski gurui koji drže pridike o novinarstvu i koji vrijeđaju novinare, kao i huligani koji nasrću na novinare tokom važnih političkih događaja na kojima ne prezaju ni od verbalnih i fizičkih napada na poslenike javne riječi?", upitali su iz Udruženja.

U Udruženju ocjenjuju da je stanje slobode medija u Crnoj Gori posljednjih mjeseci na nivou najtežih godina, a najviše "zbog zapuštenosti medijskog prostora koji nije jedini takav u Crnoj Gori".

Iz Udruženja je saopšteno da sve liči na vrijeme kada su brojni novinari bili izloženi fizičkim i verbalnim napadima, prijetnjama, uvredama i ponižavanjima, najčešće zbog onoga šta rade i za koga rade i ostali nezaštićeni, a nadležni državni organi nisu mogli da im garantuju bezbjednost i pravo na slobodan rad.

"Mržnja prema pojedinim novinarima koji su i nacionalno targetirani od napadača preselila se na društvene mreže, koje su često bile poligon za iznošenje niza uvreda na račun poslenika javne riječi, a onlajn šovinizam, mizoginija i nasilje postali su poseban problem sa kojim se novinari susreću prilikom izvršavanja radnih zadataka", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju da je u prošloj godini za samo dva mjeseca zabilježeno čak šest slučajeva verbalnih i fizičkih napada ili prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika. U polovini slučajeva to se desilo dok su bili na radnom zadatku.

U Udruženju novinara navode da žale što je medijska scena u Crnoj Gori "potpuno razorena".

"Sa jedne strane od političara i aktuelne izvršne vlasti, a sa druge strane od vlasnika medija koji žive na tim i takvim podjelama, za koje su dobro sponzorisani od Ministarstva za medije Crne Gore i ambasada Kvinte", piše u saopštenju.

Iz Udruženja apeluju da novinarska udruženja i novinari ovog 3. maja - na Svjetski dan slobode medija, uprkos svim razlikama, budu makar minimalno ujedinjeni i solidarni u borbi za poboljšanje ekonomskog položaja i rješavanje slučajeva napada na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana