Udruženja protiv referenduma o ćirilici

Tanjug
Udruženja protiv referenduma o ćirilici

Zagreb - Udruženja okupljena u inicijativu ""Svi mi - Za Hrvatsku svih nas"" apelovala su na Sabor i Ustavni sud da spriječe održavanje referenduma o ćirilici.

Braniteljska udruženja u Hrvatskoj organizovala su krajem prošle godine, poslije uvođenja ćirilice u Vukovaru, prikupljanje potpisa za održavanje narodnog referenduma o promjeni Zakona o pravima nacionalih manjina, kojom bi cenzus za sticanje prava na manjinski jezik i pismo bio 50, a ne dosadašnjih 30 odsto manjinskog stanovništva na određenoj teritoriji.

Pismima Saboru i Ustavnom sudu, udruženja "Svi mi - Za Hrvatsku svih nas" traže ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, a ako to Sabor ne učini, onda od Ustavnog suda traže da iskoristi svoju zakonsku mogućnost samostalnog nadzora nad ustavnošću tog referenduma.

Upozoravaju, prenio je hrvatski portal index.hr, da zahtjev za održavanje referenduma o ćirilici predstavlja štetnu akciju jedne grupe građana koja će se na kraju pretočiti u odgovornost cijele države, međunarodne prozivke, sankcije i urušavanje reputacije hrvatske demokratije.

Ističu da će, ako referendum prođe, u odnosu na 27 lokalnih zajednica u kojima se koristi ukupno pet manjinskih jezika, zakonsku zaštitu izgubiti čak deset lokalnih jedinica, a ustavna zaštita dvojezičnosti opstala bi jedino u opštinama u kojima je većina stanovništva srpske nacionalnosti.

Nadmudrivanja između stranačkih opcija, posebno između ključnih institucija vlasti su nedopustiva kad se radi o nacionalnoj ravnopravnosti jedne od izvorišnih osnova hrvatske državnosti i temeljnoj ustavnoj vrijednosti, upozoravaju iz inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana