Učenici iz Dubrovnika u Vukovaru se fotografisali za podignutom desnicom

Tanjug
Učenici iz Dubrovnika u Vukovaru se fotografisali za podignutom desnicom

ZAGREB - Učenici Osnovne škole "Ivan Gundulić" iz Dubrovniku tokom nedavne posjete Vukovaru fotografisali su se sa podignutom desnicom u zraku nacističkog pozdrava, a dvojica od njih su bili u majicama HOS-a, na čijem grbu je šahovnica sa prvim bijelim poljem i ustaškim pokličem "za dom spremni".

Fotografiju su, kako prenosi hrvatski portal Indeks, objavili na Instagramu uz pjesmu Marka Perkovića Tompsona, koji je prepoznat po izvođenju nacionalističkih pesama.

Oni su u posjeti Vukovaru bili u septembru, u okviru projekta "Posjeta učenika osmih razreda Vukovaru", koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na nivou cijele države.

-Cilj projekta je upoznati se sa svim okolnostima i posljedicama bitke za Vukovar,  -piše portal i dodaje da su „učenici iz Dubrovnika dignitet rata tako odlučili da podrže  nacističkim pozdravom“.

U rukama imaju i zastavu na kojoj piše Gruž, a riječ je o dubrovačkom naselju u kome se nalazi spomenuta škola.

Prema informacijama Indeksa, fotografisala ih je profesorka, ali je to direktorka škole Vedrana Elez negirala.

-Mi kao vaspitno obrazovna-ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojava. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografisali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama - saopštila je Elez za Indeks.

Dodala je da je učcenicima žao zbog ovakvog ponašanja, te da će preduzeti sve mjere i radnje iz nadležnosti škole da se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale.

-Izuzetno nam je žao što je došlo do ovakve situacije i neprimjerenog ponašanja učenika, što je zasjenilo posjetu Vukovaru. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, vaspitno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promovišemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot događaju ovakve neprimjerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našeg grada -  navela je direktorka Elez.

Indeks podsjeća da ovo nije prvi put da maloljetnici iz Dubrovnika veličaju fašističku ideologiju i podsjeća da su u maju prošle godine dubrovački maturanti prošetali Stradunom urlajući ustaški pozdrav "za dom spremni" i pjevajući ustaške pjesme. Snimci tog događaja širili su se tada društvenim mrežama.

Poznat je i slučaj profesorke, dodaju, koja se fotografisala sa učenicima sa podignutom desnicom, a podsećaju i na druge slične slučajeve iz bliske prošlosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana