U Zagrebu ponovo napadnuta dva radnika: Čulo se i "gubi se crnjo“

Tanjug
U Zagrebu ponovo napadnuta dva radnika: Čulo se i "gubi se crnjo“

ZAGREB - U Zagrebu i širom Hrvatske poslednjih sedmica su učestali napisi o napadima na strane radnike, i dok policija još utvrđuje činjenice takvog jednog incidenta na Jarunu, dvojica 18-godišnjaka i jedan maloljetnik su prošle noći napali dva radnika iz Indije u centru glavnog grada.

Zagrebačka policija saopštila je danas da se incident dogodio oko ponoći u Tkalčićevoj ulici, na terasi jednog ugostiteljskog objekta, kada su dvojica 18-godišnjaka i jedan maloletnik pod dejstvom alkohola fizički napali dvojicu stranih državljana starosti 27 i 52 godine.

Navodi se da su sva trojica napadača uhapšena.

Čovjek koji je zajedno sa suprugom svedočio ovom napadu i snimio ga, ispričao je za hrvatski portal Index da je stao na stranu Indijaca.

Dali su, kazao je, izjavu policiji i još uvek su potreseni ovim događajem.

"Sjedim u društvu s još tri frenda i supruge u Malom medi. Vidim da sa sjeverne strane Tkalče se spušta pet klinaca do max 25 godina starosti. S južne strane dolaze dva Indijca koji normalno hodaju i pričaju. Spustim glavu da popijem pivo. Za sekundu čujem: 'Gubi se crnjo'.

'Gubi se u Nepal'", ispričao je. Dodao je da je jedan od dvojice Indijaca pokušao da pozove policiju, ali mu je jedan od mladića izbio mobilni telefon iz ruke.

"Ja sam se umiješao da ne dođe do eskalacije. Moram napomenuti da je policija stigla brzo. Uhvatili su ih u Praškoj ulici, negde pet minuta nakon događaja", ispričao je čovek.

Ovim povodom oglasio se ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Davor Božinović objavom na društvenim mrežama da ga je, kako je naveo, ova vest pogodila.

"Pogodila me vijest o incidentu koji se dogodio u Tkalčićevoj ulici, gjde su trojica naših sugrađana, među kojima i jedan maloljetnik, napali dvojicu državljana Indije.

Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo negovati", napisao je Božinović.

Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u, kako je naveo Božinović, našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju naše privrede i koji dolaze poštenim radom da bi prehranili sebe i svoje porodice, Božinović je naveo da su "strani radnici postali vredni članovi hrvatske zajednice bez čijeg bi doprinosa, pa tako i brojnih turista, naš životni standard bio značajno niži".

"Njihova prisutnost i rad omogućavaju nam održavanje kvaliteta života i nivoa usluga koje uživamo danas. Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smemo uzimati zdravo za gotovo.

Naveo je i da to što su napadnuti Indijci odbili lekarsku pomoć ne umanjuje težinu ovog zločina.

"Policija je brzo reagovala, a počinitelji su privedeni. Slijedi kriminalističko istraživanje koje će razjasniti sve okolnosti ovog događaja.

Razumijem da živimo u vremenu u kojem su promene intenzivne i da svaka zajednica treba svoje vrijeme za prilagođvanje, ali i ovim putem želim jasno da poručim: nikakvo nasilje neće biti tolerisano", poručio je Božinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana