U Zagrebu održana svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Tanjug
U Zagrebu održana svečanost povodom Dana državnosti Srbije

ZAGREB - U organizaciji srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, sinoć je u Zagrebu održana svečanost povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Srbije kojoj je prisustvovao izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

-Ovaj svečani skup bi trebalo da notira unapređenje odnosa Beograda i Zagreba i međusobnih poveznica srpske zajednice u Hrvatskoj i matične zemlje Srbije -  rekao je Matić.

„Naše sveukupne odnose“, kako je istakao „ne bismo smeli da tumačimo samo na osnovu događaja tokom prethodnih dana“.

-Pre pet godina je na istom mestu gorela lutka našeg današnjeg domaćina, ove nedelje lutka sa likom predsednika Srbije. Tim povodom je upućena protestna nota hrvatskoj ambasadi u Srbiji. Svoju veličinu pokazaćemo osuđujući ovakve pojave u našim državama, našim zajednicama, i to na način da učinimo sve da se spreče svi oblici revanšizma -  rekao je Matić.

Uprkos svemu tome, kako je dodao, u Zagrebu je kao izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih.

-Večeras sam sa vama zato što mislimo da niko ne treba da paljenjem lutaka spaljuje mostove koje smo teškom mukom izgradili - rekao je on.

Prvi su se, kako je dodao, oglasili upravo Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji, oni koji će biti prvi targetirani zahvaljujući ovom orgijanju, usmjerenom prema Srbima u cjelini, ali i prema Hrvatima, koji se mogu osjetiti kao mete revanšizma.

- Nisu nam potrebne tenzije koje ne doprinose jačanju dobrosusedskih odnosa, miru i stabilnosti u regionu. Ne trebaju nam vatre koje svojom visokom temperaturom prete da ponovo zalede odnose Srbije i Hrvatske, koje smo teškom mukom zajedno odledili. Zato ovaj svečani skup u Zagrebu ima poseban značaj - rekao je Matić.

Domaćin skupa, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj kao novonastala manjina, poput svih novonastalih manjina na prostoru bivše Jugoslavije, imaju potrebu za boljom i slobodnijom saradnjom s matičnom zemljom Srbijom.

- Od te saradnje uveliko zavisi održivost Srba kao narodne zajednice bilo u sferi vjere i informisanja, bilo u sferi slobodnog osjećaja pripadnosti i saznanja o tome što čini ili sačinjava tu pripadnost. Zato sa radošću dočekujemo svaku dobru vijest ili dobru poruku u odnosima između Hrvatske i Srbije, a sa pojačanim strahovima primamo svaku lošu vijest ili loš čin poput onih kojih je bilo i u proteklih nekoliko dana. Zato smo večeras zahvalni i Srbiji i Hrvatskoj što su nam i s ovim događajem stvorili prostor za više osjećaja slobode i za više samosvijesti, za ničije zlo a za svačije dobro -  rekao je Pupovac.

Među zvanicama na svečanosti bio je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji je u svoje i u ime predsjednika vlade Hrvatske čestitao Sretenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana