U Zagrebu identifikovano 20 srpskih žrtava

Srna
U Zagrebu identifikovano 20 srpskih žrtava

Beograd - U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 20 Srba, stradalih tokom oružanih sukoba u periodu od 1991. do 1995. godine na teritoriji Hrvatske, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica.

Identifikacija je obavljena u prisustvu članova porodica žrtava.


Posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu /13 posmrtnih ostataka/, po dva posmrtna ostatka su ekshumirana u Daruvaru i Mašićkoj Šagovini, a po jedan u Korenici, Benkovcu, Zrmanji.

Posmrtni ostaci su identifikovani metodom DNK-a analize i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu 2001. do 2016. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.313 Srba, a posmrtni ostaci 898 identifikovanih žrtvava je predato porodicama radi sahrane.

"Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima tokom 1991. i 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana