U Vrašavi protest protiv nezavisnog Kosova

Agencije
U Vrašavi protest protiv nezavisnog Kosova

Varšava - U Varšavi je održan protest udruženja “Poljaci za srpsko Kosovo” povodom pet godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a sličan skup za danas je najavljen u Pragu.

 Sa zastavama Srbije i Poljske i prigodnim transparentima centrom Varšave prošlo je oko 1.000 Poljaka, protestujući zbog nezavisnosti Kosova i u znak podrške Srbima na Kosovu.

“Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: U pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas! Kao Poljaci, savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja”, poručila je inicijativa “Poljaci za srpsko Kosovo”, koja je protest organizovala u saradnji sa organizacijama i udruženjima radikalnih poljskih nacionalista.

U marš su se tradicionalno uključili i navijači prijestoničkih fudbalskih klubova, sa navijačima “Legije” na čelu.

Noseći transparente podrške Srbima na Kosovu i protiv nezavisnosti, koju je poljska Vlada priznala ubrzo po jednostranom proglašenju, demonstranti su skandirali “Srbija - Varšava - zajednička stvar”.

Portparol policije u Varšavi Andžej Brovarek rekao je da je manifestacija protekla mirno, bez incidenata.

Inicijativa “Poljaci za srpsko Kosovo” od 2011. godine, uoči ili na godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, organizuju protestne marševe, zbog, kako kažu, otimanja Kosova Srbiji.

Sličan skup pod parolom “Kosovo je srpsko” za danas je na Vaclavskom trgu u Varšavi najavilo češko udruženje “Prijatelji Srba na Kosovu”.

U pozivnici za protestni skup u Pragu, objavljenoj na sajtu češkog udruženja i na “Fejsbuku”, navodi se da se “otimanje južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije smatra grubim kršenjem međunarodnog prava, Povelje UN i završnog Helsinškog sporazuma”.

“Niko nema pravo da mijenja granice država silom i prinudom. Proglašenje žnezavisnostiž Kosova i činjenicu da su ga priznale neke zemlje, uključujući i Češku, smatramo uvođenjem zakona džungle u međunarodne odnose”, navodi se u pozivu.

Organizatori protesta u Pragu su naglasili da žele da žive u svijetu u kojem se međunarodni sporazumi poštuju.

“Za nas, Kosovo je bilo, jeste i uvijek će biti srpsko. Čak i velike sile su dužne da se pridržavaju međunarodnog prava”, ističu organizatori današnjeg protesta u Pragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana