U srijedu 30 godina od “Krvavog uskrsa” na Plitvicama

Srna
U srijedu 30 godina od “Krvavog uskrsa” na Plitvicama

BEOGRAD - U srijedu, 31. marta, navršiće se 30 godina od “krvavog Uskrsa” na Plitvičkim jezerima, kada su hrvatske snage napale krajiške Srbe na tom području, pa se taj događaj, prema mnogim izvorima, uzima kao početak rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Upad oko 400 hrvatskih specijalaca na područje Plitvica 31. marta 1991. godine uslijedio je kao odgovor na “miting istine” koji su krajiški Srbi 25. marta 1991. godine organizovali sa zahtjevom da Nacionalni park “Plitvička jezera” ostane u sastavu tadašnje SAO Krajine i što su 29. marta “martićevci” iz Knina zauzeli upravne zgrade i postavili srpske trobojke.

U momentu napada u plitvičkim hotelima bilo je oko 400 turista, među kojima i grupa hrvatskih specijalaca, koji su se dan ranije infiltrirali među turiste, sa oružjem u koferima.

Srbi su očekivali napad hrvatskih specijalaca, pa su ih na prilazima Plitvicama od Slunja sačekali u zasjedi i sa barikadama od porušenih stabala.

Puškaranje je započelo između 6.00 i 7.00 časova ujutro, a brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci su, uz pomoć onih među gostima, uspjeli da zauzmu hotele i do podneva uspostave kontrolu nad nacionalnim parkom.

Dalju eskalaciju sukoba spriječila je JNA, koja se između suprotstavljenih strana postavila kao “tampon zona”.

Na hrvatskoj strani poginuo je “redarstvenik” Josip Jović /22/ iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno, a na srpskoj strani stradao je teritorijalac Rajko Vukadinović /32/ iz Korenice, dok je 17 Srba zarobljeno i krvnički mučeno sve do razmjene 13. avgusta iste godine.

Hrvatska je poginulog Jovića proglasila za prvu žrtvu “domovinskog rata” i svake godine na visokom nivou obilježava godišnjicu njegove pogibije, iako je tadašnji ministar policije Josip Boljkovac više puta govorio i u svojoj knjizi “Istina mora izaći van” naveo da je obdukcija pokazala da je Jović pogođen metkom iz takozvane “pumparice” - jurišne američke automatske puške uvezene iz Singapura, kakve je imala hrvatska policija.

Poslije ove akcije, hrvatska policija je na Plitvicama formirala policijsku stanicu, koja se održala do kraja avgusta te godine, kada je, zbog nemogućnosti funkcionisanja usljed kontrole JNA, i rasformirana.

Kontrolu nad Nacionalnim parkom “Plitvička jezera” preuzele su vlasti krajiških Srba i zadržale je sve do avgusta 1995. godine.

Plitvički događaj je nazvan “krvavi Uskrs” jer su tog dana pravoslavni vjernici slavili praznik Cvijeti, a katolici Uskrs.

U februaru 1991. godine Hrvatska je donijela odluke o nevaženju saveznih zakona na njenoj teritoriji i o razdruživanju sa SFRJ, nakon čega je SAO Krajina usvojila “Rezoluciju o razdruživanju sa Hrvatskom”.

Polovinom marta iste godine, JNA je tražila od Predsjedništva SFRJ da se u državi uvede vanredno stanje, što nije urađeno usljed protivljenja predstavnika Hrvatske, BiH i Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana