U Sloveniju upućen drugi dio kontingenta Vojske Srbije

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Sloveniju je danas upućen drugi dio kontingenta Vojske Srbije koji će učestvovati u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile tu zemlju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U ovoj grupi su 34 pripadnika Vojske Srbije koji će biti angažovani na snabdijevanju vodom i gorivom, biološkoj dezinfekciji objekata i zemljišta u ugroženim područjima, kao i na izvođenju inžinjerijskih radova na raščišćavanju komunikacija.

Prvi dio kontingenta, s 22 pripadnika Vojske Srbije i helikopterima “H-145” i “Mi-17” sa opremom za medicinsku evakuaciju i vazdušni transport, doputovao je juče u zonu angažovanja i od jutros je započeo sa realizacijom zadataka na teško pristupačnom planinskom terenu na sjeveru Slovenije.

“Upućivanje pripadnika Vojske Srbije u Sloveniju, koji će tamo ostati dok god to situacija na terenu bude nalagala, pokazatelj je spremnosti Vojske Srbije za angažovanje na otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda u zemlji i inostranstvu i opredijeljenosti Srbije za jačanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu”, navodi se u saopštenju.

Poplave koje su pogodile Sloveniju krajem prošle sedmice proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti te zemlje.

Dvije trećine zemlje je devastirano, mnogi su izgubili svoje domove, a šest osoba je izgubilo život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana