U Sloveniji preminule 43 osobe, zaraženo više od 2.000

Srna
Foto: Arhiva

LjUBLjANA- U Sloveniji su u protekla 24 časa preminule 43 osobe oboljele od kovida 19, dok je potvrđeno 2.013 novih slučajeva zaraze virusom korona među 6.813 testiranih osoba, saopšteno je iz slovenačke Vlade.

Udio pozitivnih testova iznosi 29,55 odsto, više nego prethodni dan kad je iznosio 26,06 odsto i kada je zabilježen crni rekord sa 45 umrlih u jednom danu.

"U bolnicama je trenutno 1.280 oboljelih, što je pet više nego juče, od kojih je 209 na intenzivnoj njezi", rekao je na konferenciji za novinare portparol slovenačke Vlade za kovid 19 Jelko Kacin.

On je dodao da je petina juče potvrđenih novih zaraza zabilježena među štićenicima i zaposlenima u domovima za starije.

Kacin je rekao da bi građani trebalo disciplinovano da se pridržavaju propisanih mjera i da se ponašaju "kao da su svi zaraženi", kako bi se epidemija dovela pod kontrolu.

Ukupni broj potvrđenih infekcija od početka epidemije porastao je na 58.945, a broj umrlih od posljedica kovida 19 na 911.

Infektolog Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za kovid 19, izjavila je sinoć da vjeruje da bi do kraja mjeseca moglo doći do smanjenja broja novih hospitalizacija i postupnog rasterećenja bolničkih kapaciteta, ali da je potrebno dosljedno poštovati epidemiološke mjere sve dok se ne obezbijedi učinkovita vakcinacija populacije.

Član istog vladinog tima Aleš Rozman rekao je da broj novih dnevnih infekcija treba spustiti na manje od 300 kako bi infektolozi opet mogli otkrivati sve kontakte zaraženih i tako epidemiju dovesti pod kontrolu.

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je ranije ove sedmice da će neke od strogih restriktivnih mjera vjerovatno biti na snazi do kraja godine, kada bi moglo doći do postupnog popuštanja zavisno o epidemiološke slike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana