U Sloveniji izmereno 38 stepeni, danas najtopliji dan ovog ljeta

Tanjug
Foto: Delo.si

LjUBLjANA - U Sloveniji je danas najtopliji dan ove godine, a u selu Dobliče u blizini Črnomelja, na jugoistoku te zemlje, izmjereno je 38 stepeni Celzijusa, saopštila je Agencija za životnu sredinu.

Ovo premašuje prethodni rekord od 37,8 stepeni Celzijusa, zabilježen u utorak, a toplotni talas će trajati do kraja nedelje, prenosi STA.

Visoke temperature su zabilježene i na većim nadmorskim visinama, a ermometar je pokazao 32,5 stepeni u sjeverozapadnom selu Krn, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 918 metara. 

Toplotni talas koji je u toku trajaće najmanje do kraja ove nedelje, rekla je za STA meteorologa Veronika Hladnik Zakotnik.

Novi rekord za ovo ljeto bi biti postavljen u petak, kada će biti posebno vruće na istoku, sjeveroistoku i jugoistoku zemlje.

Agencija ne očekuje novi toplotni talas krajem avgusta, a Hladnik Zakotnik kaže da će se temperature vjerovatno zadržati na oko 30 stepeni do kraja sledeće nedelje.

Najviša temperatura u Sloveniji izmerena je 8. avgusta 2013. godine, kada je meteorološka stanica u Cerklju ob Krki na istoku zabilježila 40,8 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana