U Šibeniku otkriveno mjesto pada američkog vojnog aviona u Drugom svjetskom ratu

Tanjug
U Šibeniku otkriveno mjesto pada američkog vojnog aviona u Drugom svjetskom ratu

ZAGREB- Šibenski arheolog Andrija Nakić otkrio je mesto pada i delove američkog vojnog aviona B 24 Liberator, srušenog krajem Drugog svjetskog rata u zaleđu Šibenika, saopšteno je iz Tvrđave kulture Šibenik.

Nakić je utvrdio tačnu lokaciju pada američkog teškog četveromotornog bombardera dugog dometa kod sela Brnjica i detaljno ju je istražio te pronašao više od 200 manjih ostataka, većinom komada rastanjenog aluminijuma.

Američki bombarder s 11 članova posade oštećen je 13. oktobra 1944. iznad Austrije tokom operacije, a na povratku prema Italiji otkazao mu je motor i srušio se u zaleđu Šibenika. Nakić, koji je inače zaposlen Tvrđavi kulture Šibenik, rodom iz Mirlović Zagore, za taj događaj je čuo još u školskim danima.

Početkom 2020. Nakić je, nakon mnogih pokušaja, locirao tačno mesto pada bombardera. Potom je detaljno pregledao izveštaje i dokumentaciju američke vojske, razgovarao s američkim i hrvatskim istraživačima te prošao dnevničke i novinske zapise tog vremena, što je omogućilo gotovo potpunu rekonstrukciju događaja, prenosi Hina. Svi članovi posade preživeli su pad iako ih je nekoliko povređeno u doskoku.

Dvojicu su spasili partizani koji su ih odveli na Vis, dok je devet avijatičara zarobljeno pa su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u nemačke logore, koje su svi uspijeli da prežive.

"Postoji nekoliko vrlo dobro sačuvanih podmorskih olupina savezničkih aviona u našem delu Jadrana. One koji su pali na kopno je teže prepoznati budući da su dugoročno bili izloženi devastaciji. Stoga je ovo istraživanje moralo biti šireg karaktera – osim terenskih pregleda i istorijskih izvora, ključni element bili su razgovori sa svjedocima, koji su konačno i doveli do tačne lokacije pada", zaključio je Nakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana