Protesti ispred rodne kuće Mila Đukanovića, policija u Podgorici bacila suzavac

vijesti.me
Protesti ispred rodne kuće Mila Đukanovića, policija u Podgorici bacila suzavac

Građani Nikšića, koji protestuju zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, večeras su protestvovali blizu rodne kuće Mila Đukanovića, a na okupljene ispred Hrama Hrista Spasitelja u Podgorici policija bacia suzavac, dok je na ulicama Herceg Novog oko pet hiljada ljudi.

Nekoliko stotina Nikšićana i večeras je krenulo u protestnu šetnju izražavajuci na taj način revolt zbog usvojenog Zakona o vjeroispovjesti. 

Ovoga puta promijenili su maršrutu pa umjesto da krenu do Trga Save Kovačević, gdje su prethodne dvije večeri prelazili pješačke prelaze ometajući saobraćaj, otišli su do skvera u Rastoke. 

Nakon kraće blokade saobraćajnice, uzvikujući  ”Milo lopove, ne damo ti svetinje” i “Bacite oklope, budite Miloje”, uputili su se Bulevarom Vuka Mićunovića ka  rodnoj kući predsjednika države, Mila Đukanovića. 

Policija ih je zaustavila na nekoliko desetina metara. 

PR DF-a Marko Kovačević tražio je od policije da građani dođu do kuće Đukanovića na šta mu je komandir Darko Mađarić odgovorio da ih mogu pustiti da prošetaju trotoarom preko puta ukoliko im Kovačevic garantuje da ce ta šetnja biti bez incidenata, kao i do sada.

 ”U slučaju da to ne bude tako službenici će morati upotrijebiti svoja ovlašćenja i sve ono sleduje u skladu sa zakonom”, kazao je Mađarić. 

Kovačević je pozvao građane da se mirno prošetaju do kuće Đukanovica, upozoravajući ih da je on odgovoran za bilo koji eventualni incident. 

Kako je dogovoreno sa policijom tako je i urađeno. 

Na desetak metara od kuće policija ih je zaustavila, a Kovačević je u ime okupljenih poručio Đukanoviću da im ne dira svetinje i pozvao građane da se u miru raziđu, da dolaze u Hram na moleban i pokažu svima da neće dozvoliti otimanje svetinja.

Više stotina građana Podgorice šetalo je ranije preko Morače i tako ometalo saobraćaj. Okupljeni su uzvikivali “Milo lopove ne damo ti svetinje”, kao i “Hoćemo suzavac”.

Bačen suzavac na okupljene ispred hrama, trenutno mirno

Crnogorska policija bacila je suzavac ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici nakon što okupljeni građani poslušali naređenje da se raziđu, situacija je trenutno mirna.
Policija je okupljenima dala rok od pet minuta da se raziđu, što oni nisu poslušali.

Nakon toga, policijski službenici su satjerali demonstrante na plato ispred hrama, gdje je potom bačen suzavac. Okupljeni su uzvratili kamenicama.

Građani su na platou ispred hrama, a policija na trotoaru preko puta.

Okupljeni pozivaju policajce da otkažu poslušnosti stihovima "Policijo braćo mila ne slušajte više Mila".

Suzavac koji je bačen osjeća se u stanovima u obližnjem Bloku pet.


U Herceg Novom je poslije služenog molebana krenula litija od Tople do manastira Savina. Građani su nakratko blokirali kružni tok u Meljinama.

Nekoliko stotina građana Bara prošetalo je gradskim ulicama. Krenuli su iz hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, gdje su se nakon šetnje i vratili.

Skandirali su “Milo lopove, ne damo ti svetinje” i “Crna Gora i Srbija - to je jedna familija”, javljaju Vijesti.

Policija: Crkveni velikodostojnici biće odgovorni za incidente

Crkveni velikodostojnici biće odgovorni za buduće incidente tokom protesta građana, saopšteno je večeras iz Uprave policije Crne Gore nakon što su četri policajca povrijeđena kod Podgorice kada su ih građani gađali kamenicama.
Iz Uprave policije navode da pozivi vjerskih velikodostojnika dovode do narušavanja javnog red i mira, ugrožavanja imovine i povređivanja policijskih službenika.

U saopštenju se dodaje da su četiri policajca povrijeđena večeras kada su ih kamenovali građani koji su blokirali kružni tok prema Aerodromu Podgorica.

Policajac Dalibor Živković zadobio je povrede glave i transportovan je u Urgentni blok na ukazivanje pomoći, dok su preostala trojica lakše povrijeđena.

Iz Uprave navode da je Policijska patrola večeras oko 19.00 časova primjetila grupu građana koja se sumnjivo ponašala i pokušala da ih legitimiše, što su oni odbili i kamenovali dva policijaca i vozilo.

Grupa građana je blokirala saobraćaj na kružnom toku prema Aerodromu Podgorica, a na lice mjesta je upućena Interventna jedinica policije.

“Prilikom preduzimanja zakonskih mjera i radnji građani su kamenovali službenike Interventne jedinice”, navodi se u saopštenju.

Blokada koju su građani uspostavili je otklonjena i saobraćaj se odvija normalno. U toku su dalje policijske mjere i radnje na identifikovanju i procesuiranju odgovornih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana