U misterioznom mercedesu Nikole Gruevskog vozili se Nikolić i Josipović

Agencije
U misterioznom mercedesu Nikole Gruevskog vozili se Nikolić i Josipović

Skoplje - Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije pokazalo je luksuzni "mercedes S 600" koji je kupljen u vrijeme dok je premijer bio lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Na blindiranom vozilu, crne boje, plaćenom 572.780 evra, vidljivo je da je zapušteno i prekriveno prašinom.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski rekao je da želi da pokaže cijeloj makedonskoj javnosti kako se prethodna vlast (VMRO-DPMNE) odnosila prema imovini poreskih obveznika.

Spasovski je istakao da je "mercedes" držan "skriven u garaži Vlade, daleko od javnosti", dodajući da je vozilo pronađeno u lošem stanju, prljavo i izgrebano.
Naveo je da je "mercedes" prešao 57.000 kilometara, a da mu je najčešća relacije bila do Probištipa, mjesta donedavnog premijera Emila Dimitrieva, dokle se putovalo četiri do pet puta mjesečno.

- Najviše me boli to što policajci nemaju uniformu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je imalo hrabrost da kupi vozilo od 600.000 evra - rekao je Spasovski novinarima.
Premijer Makedonije Zoran Zaev je 6. juna, najavljujući da će "mercedes" biti predstavljen javnosti, rekao da je zapušten, ostavljen u garaži, oštećen i spolja i iznutra.
Prema njegovim riječima, Vlada ne planira da proda to vozilo jer se ne može dobiti cijena po kojoj je plaćeno. Zaev je kazao da ga on i ministri neće koristiti, već da će biti namijenjeno za strane delegacije.

VMRO-DPMNE je optužio Spasovskog da je izveo marketinški trik "mercedesom" koji je kupljen u mandatu Gruevskog.

Opoziciona partija je navela da je prikazivanje automobila koji je kupljen zbog prevoza VIP osoba organizovano kako bi se prikrio nedostatak političkih ideja.

VMRO-DPMNE u saopštenju navodi da je u proteklih 11 godina puno uloženo u opremanje policijskih snaga.

- Ako SDSM misli da je "mercedes" nepotreban, uvijek mogu da ga prodaju. Takva vozila ne gube mnogo na vrijednosti, ako se dobro održavaju - kaže se u saopštenju i podsjeća da je automobil korišćen za bezbjedan prevoz visokih stranih zvaničnika, uključujući Štefana Filea, Tomislava Nikolića, Boruta Pahora, Ivu Josipovića, Andreasa Fog Rasmusena, Ahmeta Davutoglua.

- U stvarnosti, aktuelna vladajuća većina vodila je Ministarstvo unutrašnjih poslova skoro godinu i oni su odgovorni za stanje u kom se nalazi vozilo - kaže VMRO-DPMNE.

Prisluškivanje

O postojanju luksuznog "mercedesa" građani Makedonije su prvi put čuli u proljeće 2015, kada je opozicioni SDSM objavio prisluškivane razgovore tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.
U jednom od razgovora čuje se kako Gruevski i Jankulovska pričaju o nabavci vozila i kako da ga tadašnji premijer koristi, a da ne doznaju mediji. Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je u januaru ove godine pokrenulo istragu nazvanu "Tenk" protiv Jankulovske i još jedne osobe zbog sumnje da su 2012. zloupotrijebile službeni položaj da bi ispunile želju Gruevskog za kupovinu tog specijalnog vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana