U litiji ulicama Podgorice omofor i Krst Svetog Vasilija Ostroškog

Srna
U litiji ulicama Podgorice omofor i Krst Svetog Vasilija Ostroškog

PODGORICA - Sveštenstvo i građani krenuli su u molitvenoj litiji iz Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja ulicama Podgorice noseći omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

Prije toga, u ovom hramu je služen moleban Presvetoj Bogorodici.

Velikom broju vjernika koji su se sabrali da iskažu protest protiv diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, obratio se sekretar podgoričkog Sabornog hrama protojerej Mirčeta Šljivančanin.

On je rekao da je u večerašnjoj litiji sa učesnicima i blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog, čiji je omofor i časni krst pronesen.

"Litijama pronosimo Božiji blagoslov, mir i ljubav sa željom da svjetlošću preobrazimo ovaj grad u grad svjetlosti i ljubavi", istakao je otac Mirčeta.

Po povratku litije, besjedu će ispred hrama govoriti protojerj-stavrofor Dražen Tupanjanin, sveštenik iz Trebinja.

U Plužinama je moleban služen u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja gdje se Pivljanima obratio iguman manastira Zagrađe Lazar koji je rekao da narod u velikom broju u cijeloj Crnoj Gori izlazi na molitvene skupove jer osjeća i zna šta je Crkva.

Nakon molebana mještani su prošli ulicama varoši noseći svijeće i ikone, a litiju su predvodili iguman Pivskog manastira Jeftimije Škuletić, plužinski paroh jerej Miroslav Mihailović i iguman manastira Zagrađe.

Poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla, Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

"Hvala vam od srca što istrajavate u ovoj borbi zajedno sa svojom Crkvom. Sa ovog mjesta govorimo i govorićemo koliko god bude potrebno: žpovucite Zakon i sklonićemo sež. Nije ovo borba protiv države, ovo je borba protiv bezzakonja. Crkva nije ni oganj ni mač, Crkva nije ni čekić, ni nakovanj, Crkva je tihi lahor, tihi vjetar koji u proljeće otapa snjegove i sve oživljava i svemu daje smisao i život", rekao je okupljenim vjernicima protojerej Darko Pejić.

On je još jednom pozvao vjernike na sabornost i mir tokom litija.

Vjerni narod Berana i večeras je pokazao da je istrajan u odbrani svojih svetinja, a okupilo se oko 20.000 vjernika, što je postalo uobičajeno, rekao je za Radio "Svetigoru" jeromonah Evstatije, sabrat Manastira Đurđevi stupovi.

"Vjernici jedva čekaju četvrtak ili nedjelju da se zajedno okupimo oko manastira, da se pomolimo Bogu i podignemo glas protiv ove velike nepravde koja se čini Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori", kaže otac Evstatije, dodajući da je veličanstvenost beranskih litija teško iskazati riječima i da ih treba vidjeti i doživjeti.

Litija od oko 500 vjernika krenula je danas iz manastira Brezojevica do Murina gdje je vjerni narod molitveno učestvovao u molebanu Presvetoj Bogorodici koji je služen u Crkvi Svete Petke, rekao je nakon litije i molebana za Radio "Svetigoru" sveštenik Bojan Radunović, paroh gornjepolimsko-gusinjski.

U toku su litije u Herceg Novom, Kotoru i Baru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana