U Karlovcu vanredne mjere odbrane, pomaže jedinica iz Rijeke

Srna
U Karlovcu vanredne mjere odbrane, pomaže jedinica iz Rijeke

KARLOVAC - U Karlovac, gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, stigla je interventna jedinica iz Rijeke, nakon što je nivo Korane i Kupe dostigao 832 centimetra.

Vodostaj Mrežnice u Dugoj Resi iznosi 431 centimetar, a Gornje Dobre kod Ogulina 255, prenose hrvatski mediji.

Zaposleni u gradskim preduzećima, vojnici i vatrogasci u Karlovcu i dalje pune vreće pijeskom, a u ispomoć su stigli i pripadnici Državne interventne jedinice iz Rijeke sa deset pumpi.

Vatrogasci su imali 18 intervencija, uglavnom zbog ispumpavanja vode, prioritetna je zaštita ljudi i njihovih kuća, a do sada je podijeljeno 15.000 vreća s pijeskom, saopšteno je iz Gradske uprave Karlovca.

U saopštenju je navedeno da će se voditi briga o stanovnicima koji su ostali odsječeni, kojima su na raspolaganju svi, uključujući i pripadnike Hrvatske gorske službe spasavanja i plovila.

Zatvorene su pojedine gradske ulice, poplavljena dva stambena objekta na Gradcu i Donjem Mekušju, pomoćna igrališta fudbalskog stadiona "Branko Čavlović Čavlek", dok na glavni stadion voda nije ušla.

Zamjenik gradonačelnika Duge Rese Katarina Srakočić je rekla da je stanje na tom području pod kontrolom i da je prohodnost saobraćajnica sve veća.

Načelnik Štaba civilne zaštite Duge Rese Boris Škrtić izjavio je da su poplavljene tri kuće, a o šteti će se moći govoriti tek naknadno.

U Hrvatskoj Kostajnici, gdje je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava, vodostaj Une u protekla 24 časa porastao je 52 centimetra i jutros je iznosio 490 centimetara, a Kostajnici prijete i podzemne vode i rijeka Una.

Tokom noći nabujala Unom probila je zečije nasipe u pojedinim dijelovima Hrvatske Kostajnice, a vodostaje ove rijeke u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dostigla vodostaj od 837 centimetara i gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović u Varaždinskoj županiji razgovarao je sa Štabom civilne zaštite, a obići će i Mursko središće u Međimurskoj županiji, te Krapinu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Sumirali smo sve što je što se dogodilo u vezi sa posljedicama poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Javljaju se problemi i tamo gdje ih nikad nije bilo. Radi se o rekordnim vodostajima i situacijama sa kojima se dosad niko nije susretao", izjavio je Božinović nakon sjednice županijskog Štaba civilne zaštite.

Božinović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, naglasio je da će u vremenu u kojem se osjećaju velike posljedice klimatskih promjena ovakvih situacija biti sve više, te dodao da je najbitnije da nije bilo nijedne ljudske žrtve.

Zbog 60 litara kiše po metru kvadratnom, koliko je juče palo u Gospiću na vodom zasićeno tlo, rastu svi vodostaji, na dva se mjesta u gradu ispumpava voda sa saobraćajnica, a za sada se izlila jedino Bogdanica u Smiljanu.

U "Hrvatskim vodama" procjenjuju da će biti poplavljeni dijelovi Kosinja, Gacke doline i Gospića. Tokom noći je potok Kosinjski Bakovac nabujao i izlio se na put.

U Obrovcu je rijeka Zrmanja pričinila veliku štetu, ali je njen vodostaj od juče opao za više od metar i većinom se vratila u korito. Kuće koje su bile poplavljene moraju se dezinfikovati jer je voda Zrmanje bila pomiješana sa fekalnim, tako da će se Obrovčani još dugo boriti sa štetama i neviđenim posljedicama.

U Gračacu se smiruje stanje s poplavom, iz svih kuća u Novom naselju dva voda se povukla i automobilima im se može prići, ali u podvelebitskim mjestima Grab i Zekić Glavica saobraćajnice su i dalje poplavljene, kao i naselje Podkokirna.

Opština Gračac pozvala je vlasnike imovine da do 26. maja prijave štetu nastalu usljed poplava kao prirodne nepogode.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana