U Jasenovcu sutra samo polaganje vijenaca bez komemoracije

Tanjug
U Jasenovcu sutra samo polaganje vijenaca bez komemoracije

JASENOVAC - Zbog pandemije korona virusa u Jasenovcu sutra neće biti komemoracije povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve tog ustaškog logora, već samo ceremonija polaganja vijenaca, izjavio je direktor tog spomen područja, Ivo Pejaković, prenio je zagrebački portal Indeks.

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Jasenovca za srijedu, 22. aprila, Jutarnji list je pisao da će se u tom spomen parku prvi put nakon četiri godine naći cio državni vrh i predstavnici žrtava - Jevreja, Srba i Roma.

Prethodnih godina, naime, Dan sjećanja na jasenovačke žrtve obilježavan je u više "kolona", pa su se tako kod Kamenog cvijeta posebno okupljali predstavnici žrtava, a posebno države, dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović polagala vijenac bez najave, a potom o tome saopštenjem izvijestila javnost.

Predstavnici djela manjinskog naroda, koji živi u Hrvatskoj, i udruženja antifašista odbijali su prisustvo na državnoj komemoraciji, nakon što je u Jasenovcu postavljena spomen ploča HOS-a, na čijem grbu je upisan ustaški poklič "Za dom spremni", ali i nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimiziranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

Sporna spomen ploča HOS-a je kasnije izmještena nedaleko od Jasenovca, ali su predstavnici žrtava i antifašistička udruženja nastavili da održavaju odvojene komemoracije.

Inače, ranije je najavljeno da će sutra povodom Dana proboja posljednjih preživelih logoraša iz Jasenovca, hrvatski Javni servis i RTS emitovati višestruko nagrađivani film rediteljke Dane Budisavljević o Diani Budisavljević, koja je iz logora spasila više od 10.000srpske dece.

Riječ je o dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu, koji je doživio veliki uspjeh na festivalima i u bioskopima. Osvojio je niz nagrada od Jerusalimskog Film Festivala do nagrade festivala u njemačkom Kotbusu, a na Pulskom filmskom festivalu osvojio je šest priznanja. Film donosi istinitu priču o Diani Budisavljević, državljanki austrijskog porekla - udatoj za ljekara pravoslavne vjere iz Zagreba.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana