U Hrvatsku ušlo 5.400 izbjeglica za jedan dan

Tanjug
U Hrvatsku ušlo 5.400 izbjeglica za jedan dan

U Hrvatsku je, u posljednja 24 sata, ušlo oko 5.400 izbjeglica, koji u tu zemlju dolaze iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu, javio je HRT.

Kako se navodi, narednih dana se očekuje još 4.000 izbjeglica.

Izbjeglice na granici dočekuju aktivisti Crvenog krsta koji im djele hranu i piće.

Voz, sa oko 800 izbjeglica, stigao je nešto poslije pet sati iz Tovarnika u Dugo Selo, ali zasad nije poznato gdje će biti prebačeni, javila je Hina, navodeći da će najvjerovatnije biti odvedeni u Prihvatni centar Ježevo.

Taj voz je noćas krenuo iz Tovarnika, gdje je bio i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.

Kako bi obezbjedila koordinisani rad svih nadležnih organa i institucija, hrvatska vlada će danas na sjednici osnovati Štab za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Hrvatsku.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je juče da Hrvatska može da se nosi sa nekoliko hiljada izbjeglica, ali ne i sa desetinama hiljada ljudi, i istakla da bi u tom slučaju Hrvatska zatražila pomoć evropskih i drugih zemalja.

"Ako ti brojevi pređu hiljade, mi se sa time sada možemo nositi, ali sa desecima hiljada naprosto ne možemo, nemamo kapaciteta", rekla je Pusićeva za Dnevnik HTV-a.

Srbija i Hrvatska pomažu migrantima da uđu u Mađarsku Video

Izbeglice sa Bliskog istoka koje uđu u Hrvatsku vlasti te zemlje odmah proslijeđuju u Mađarsku, saznaje "Blic".

- Hrvati su pristali da prihvate sve migrante. Međutim, šta oni rade: puste izbjeglice da uđu u Hrvatsku, tamo ih policija registruje, a onda ih odmah prevezu na granicu sa Mađarskom, koja sa Hrvatskom nije zatvorena. 

To su juče tokom cijelog dana radili. Mađari su u šengenskoj zoni i onda migranti dalje slobodno putuju u Austriju i Njemačku - objašnjava isti sagovornik. 

Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga je najavio da će, nakon Srbije i Rumunije, Mađarska izgraditi i zid duž granice prema Hrvatskoj. 

„Očigledno je da ruta više ne ide preko mađarsko-srpske granice. Zbog toga smo odlučili da izgradimo zid na granici ka Rumuniji, a takođe i na određenim mjestima duž hrvatske granice", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana