U Hrvatskoj stanje i dalje alarmantno, BiH za sada sigurna od poplava

Agencije
U Hrvatskoj stanje i dalje alarmantno, BiH za sada sigurna od poplava

Zagreb - Plavni talas, koji je krenuo iz Slovenije i juče zahvatio i Hrvatsku, još uvijek nije stigao do teritorija Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Stanje u Sloveniji se danas smiruje, dok je u Hrvatskoj i dalje alarmantno.

Rijeka Drava ima najveći vodostaj u posljednjih 1.000 godina, a niko ne može predvidjeti šta će se desiti ukoliko u Austriji i Sloveniji ponovo počne padati kiša.

U Sloveniji je, prema prvim procjenama stručnjaka, u poplavama oštećeno oko 2.200 objekata, a materijalna šteta samo u sjeveroistočnom dijelu zemlje, koju je većinom izazvao vodeni talas na Dravi, iznosi desetak miliona evra.

Vodena stihija oštetila je i ceste, mostove i druge objekte infrastrukture.

Prema riječima dežurnog u glavnom Centru obrane od poplava Hrvatske Dražena Budišića, sutra poslijepodne se na području Siska očekuje maksimalan vodostaj.

- Srećna je okolnost da rijeka Kupa koja se ulijeva u Savu, nema značajniji protok, pa neće dodatno povećati vodostaj u Sisku - izjavio je Budišić za agenciju Anadolija.

Međutim, vodeni talas Save, koji je s protokom od oko 3.000 kubnih metara u sekundi prošao juče u 19 časova Zagrebom, danas ne izaziva neželjene posljednice nizvodno od Zagreba.

- Taj talas se prati, sve ekipe su na terenu, kao i dežurne službe u Centru obrane od poplava. Danas se otvaraju i prometnice koje prelaze kanal Odre, a koje su bile zatvorene tokom jučerašnjeg dana - kaže Budišić.

Prema njegovim riječima, jutros u sedam sati je rijeka Rugvica dosegnula maksimalni vodostaj od 892 centimetra, a u devet sati i Dubrovčak od 797 centimetara.

- Vodostaji kroz Zagreb i uzvodno od Zagreba su u opadanju cijelo jutro i noć, tako da smo izašli iz redovnih mjera obrane od poplave. Nizvodno od Zagreba, tačnije od Zagreba do Siska, vodostaji su u opadanju, međutim, još su izuzetno visoki i još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave - kaže Budišić.

On je takođe dodao da se nizvodno od Zagreba još uvijek poduzimaju sve potrebne mjere s obzirom na visinu vodostaja.

- Trenutno nemamo dojava o tome da je bilo ljudskih žrtava ili izvanrednih situacija - dodao je Budišić.

Prema  riječima pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samira Agića, nadležne institucije u BiH, posebno institucije entiteta i opština koje su u dodiru sa vodotocima iz sliva rijeke Save, poduzele su određene preventivne aktivnosti na smanjenju opasnosti od poplava.

- Za sada nemamo informacija o tako drastičnom porastu nivoa vode. Mislim da je najveća zabrinutost za područje Bosanskog Broda u BiH, odnosno Slavonskog Broda u Hrvatskoj, i tamo su nadležne lokalne institucije podigle stepen pripravnosti. Mislim da će ovaj plavni talas nadležne institucije dočekati spremne tako da ne smatram da će biti većih opasnosti za građane BiH - rekao je Agić.

 

 



 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana