U Hrvatskoj se nastavlja analiza: Da li je Kolinda stvarno bila pijana u Kninu?

Agencije
U Hrvatskoj se nastavlja analiza: Da li je Kolinda stvarno bila pijana u Kninu?

Govor i ponašanje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na obilježavanju Oluje u Kninu i dalje privlači pažnju hrvatske javnosti.

Veče prije Dana pobede i domovinske zahvalnosti na Kninskoj tvrđavi održan je svečani prijem za oficire, kojem je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Među uzvanicima su bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Damir Krstičević, američka generalka Sandra Best i mnogi drugi, no svima je šou ukrala Kolinda, piše Indedž.hr.

Najbizarnijih pola sata političke scene u 2019. godini, ocjenjuje Indeks.

Hrvatska predsjednica je u jednom trenutku po protokolu izašla pred mikrofon kako bi održala govor, no ono što je uslijedilo predstavljalo je najbizarnijih pola sata kojima je svedočeno na hrvatskoj olitičkoj sceni ove godine, a i ranijih godina.

Kolinda je prvih pet minuta govora većinom govorila na engleskom jeziku, obraćajući se ponajviše direktno generalki Best i objašnjavajući kako joj je baš drago što je američka gošća tu. Onda se u jednom trenutku ipak prebacila na hrvatski te krenula da objašnjava kako je “gotovo grize savijest” jer nije uzela pušku u ruke i učestvovala u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Nakon toga je Kolinda za samu sebe rekla da je bila pomoćnica glavnog sekretara UN-a, a zapravo je bila na toj poziciji u NATO-u, te je do kraja izlaganja - vojnih zapovjednika Oluje sjetila se tek oko desete minute - izgovorila hrpu besmislica, ponekad petljajući jezikom, navodi Indeks.

Nakon čudnog govora uslijedio je nepredviđeni pjevački nastup.

Na licima okupljenih se, kako je Kolindin govor trajao, moglo vidjeti da su pomalo zapanjeni ponašanjem predsjednice, njenim bizarnim govorom, nekontroliranom gestikulacijom i mimikom, ali najčudnije je tek slijedilo, piše list. Kolinda se ugurala među pripadnike klape Sv. Mihovil i s njima otpevala pjesmu.

“Pritom se pokazalo da predsjednica Hrvatske nema baš talenta za pjevanje, što je pokušala da nadoknadi glasnoćom i razjapljivanjem usta, pa su se u televizijskom prenosu u jednom trenutku doslovno mogli vidjeti i njeni krajnici”, oštar je komentar u tekstu na Indeksu.

Na televizijskim snimcima se takođe vidi da se Kolinda oslanjala na svog savjetnika Antu Deura dok je teturajućim korakom odlazila s tvrđave, a sve navedeno je rezultiralo brojnim nagađanjima u javnosti kako je te večeri bila - pijana.

Njih je najdirektnije izrazio njen prethodnik Ivo Josipović gostujući na televiziji N1, gdje je rekao da se “mnogi pitaju je li Kolinda u Kninu pila alkohol”. Na Josipovićevu izjavu se osvrnuo premijer Andrej Plenković, koji je konstatovaoo da su to “teške reči”, ali nije demantovao Kolindino pijanstvo. To nisu učinili ni HDZ-ovi ministri koje se dan kasnije pitalo o događanjima s Kninske tvrđave, već su insistirali na tome da su “predsjednicu obuzele emocije”.

Indeks je pitao psihijatra Hermana Vukušića šta on misli o neobičnom predsjedničinom ponašanju u Kninu.

“Nije tajna da naši političari vole da zavire u čašicu, ali bez alkotestiranja bi i konziliju psihijatara i psihologa na daljinu bilo teško utvrditi je li predsjednica bila u akutno opitom stanju. U svakom slučaju bila je euforična. I napetost zbog kampanje je mogla izazvati ispad euforije, pa čak i hipomaniju, za šta mislim da ovde ipak nije slučaj”, rekao je za Indedž psihijatar Herman Vukušić.

Komentarisala je komunikacijska stručnjakinja Sonja Hodak.

“Predsjednički zadatak je da štiti i zagovara nacionalne interese. Budući da je Hrvatska u EU 28. prase (u velikoj mjeri svojom zaslugom), imamo veliki manevarski prostor za stvaranje novih političkih prijatelja i saveznika. Postoji još oko 150 zemalja s kojima smo mogli da gradimo odnose na zajedničku korist. Umjesto da redovno dobijamo informacije šta je tu napravljeno, da vidimo inicijativu za privlačenje stranih investitora, kako to drugi predsjednici rade, recimo američki, nama naša predsjednica redovno daje informacije o svojim omiljenim dijetama. Više nam poruka šalje modnim odabirom nego na forsiranim, a neodržanim, sjednicama vlade gde je kao trebalo da se rješavaju životno važni problemi. Mislite li da bi jedna Angela Merkel pristala pričati o modi ili dijeti..? Bi li se neko usudio tako nešto i da pita Margaret Tatčer..? Možete li upravo nju da zamislite kao političarku koja se grli po terenu s fudbalerima..?”, pita se Hodak.

“I kad neko na visokoj političkoj funkciji izvrsno obavlja posao i donosi junačke rezultate, niko neće prigovarati ni za lude provode, niti će zabadati ima li neko dječka ili curu sa strane te vozi li besna kola. Rezultat tad pokrije sve. A kad nema rezultata, onda je sve problem. Čak i jedan neprimjeren nastup koji se, budimo realni, svakome može omakći pod teškim bremenom posla”, prilično je cinična Hodak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana