Još sedam zaraženih virusom korona u Srbiji, u Hrvatskoj potvrđeno 16 oboljelih

Tanjug
Još sedam zaraženih virusom korona u Srbiji, u Hrvatskoj potvrđeno 16 oboljelih

BEOGRAD - U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze virusom korona, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros srpsko Ministarstvo zdravlja.

- Od sedam novootkrivenih pacijenata zaraženih novim virusom korona, jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku bolesti, dok ostali imaju lakšu do umereno tešku kliničku sliku - kaže direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

On je za RTS naglasio da pacijenti nisu životno ugroženi, da su u stabilnom stanju i dobijaju predviđenu terapiju.

- Ovakav broj obolelih je posledica naše neodgovornosti prema okolini, prema kolektivu. Najveći broj novootkrivenih slučajeva potiču od jednog izvora, gde je komunikacija bila u uskom prostoru - naveo je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja Srbije, da ukoliko su prehlađeni, kašlju, kijaju ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne idu na skupove gdje se nalazi veliki broj ljudi na malom prostoru.

-Neće biti iznenađenje ako u da narednom periodu budemo imali veći broj obolelih i to uglavnom iz jednog izvora - naglasio je on.

Od posljednjeg izvještaja, sinoć u 18, do jutros u osam časova, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

Do jutros u osam časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dvije ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gdje joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Njemačkoj.

Ministarstvo apeluje na građane i podseća ih, na osnovu ovih primjera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primjerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

U Hrvatskoj je potvrđen 16. slučaj virusa korona, a riječ je o mlađem muškarcu, saopštio je jutros Štab civilne zaštite.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđeno je da je još jedna osoba oboljela od koronavirusa hospitalizovana u Zagrebu.

Riječ je o mlađem muškarcu koji je došao sa sajma u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana