U Hrvatskoj ništa novo: Precrtana ćirilica, ispisani ustaški simboli

Srna
U Hrvatskoj ništa novo: Precrtana ćirilica, ispisani ustaški simboli

ZAGREB - Nepoznati počinilac precrtao je nazive mjesta na ćirilici na dvojezičnim tablama u dalmatinskoj opštini Biskupija, većinski srpskoj lokalnoj zajednici, ispisavši ustaški simbol "U" i pozdrav "Za dom spremni".

Dvojezične table postavljene su u opštini Biskupija prije tri godine, a ubrzo poslije toga precrtan je naziv na ćirilici, ali tada bez "dodatnog sadržaja", piše portal "Novosti" Srpskog narodnog vijeća.

Načelnik ove opštine Biskupija Milan Đurđević izjavio je da je situacija do sinoć bila mirna.

"Dvojezične table su zaživjele i niko na njih nije obraćao posebnu pažnju. Rekao bih da je ovo incident nekog pojedinca ili mlađe grupe", rekao je Đurđević.

On je dodao da su u opštini, ali i širem području međunacionalni odnosi generalno korektni.

Vlasnik dvojezične table je opština Biskupija jer je postavljena na nekategorisanom putu na području ove lokalne zajednice.

Table su jutros očišćene i vraćene u prvobitno stanje.

O svemu je obaviještena policija.

Načelnik ne isključuje mogućnost da je ispisivanje ustaških simbola na dvojezičnim tablama i precrtavanje naziva mjesta ispisanih ćirilicom posljedica prošlosedmične eskalacije ustaštva na dva koncerta u Imotskom.

On je dodao da se "uglavnom nešto dogodi" u dane oko godišnjice "Oluje" ili kada je koncert nekoga sa "desnog političkog spektra".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana