U Hrvatskoj Kostajnici angažovano 300 vojnika, vrh poplavnog talasa sutra

Tanjug
U Hrvatskoj Kostajnici angažovano 300 vojnika, vrh poplavnog talasa sutra

ZAGREB - Ministri branitelja i odbrane, Tomo Medved i Mairo Banožić obišli su danas Hrvatsku Kostajnicu, koja se šesti put brani od poplava u proteklih devet mjeseci, gdje je u protekla 24 sata angažovano 300 vojnika od kojih je 150 u pripravnosti, jer se vrh poplavnog talasa očekuje sutra.

Nakon razgovora sa Štabom civilne zaštite i drugih službi, Medved je naglasiio da je ovo u poslednjih devet mjeseci šesta odbrana od poplava u Kostajnici, a da je razoran zemljotres oštetio nasipe na 19 mjesta.

S tim u vezi rekao je da je u Kostajnici započet projekt uspostavljanja trajnog rešenja koji bi trebalo da bude završen do kraja godine a vredan je oko četiri miliona evra.

Podsjetio je i na projekte zaštite od poplava u Petrinji i Jasenovcu, javlja HRT. Medved je pozvao građane da se, ako treba spašavati životinje, ne ugrožavaju svoje živote nego da se obrate HGŠ-u. Banožić je saopštio da je na tom području u poslednja 24 sata angažirano 300 vojnika od čega je 150 u pripravnosti.

Napunili su oko 45.000 vreća tj. 500 metara zečjeg nasipa. Dodao je da će se u odbranu od poplava uključiti još vojnika, u skladu sa potrebama.

"Na području Hrvatske Kostajnice bilo je šest odbrana od poplava u poslednjih devet meseci. Neprestano imamo kišne uslove pa se ne mogu sprovoditi ni građavinski radovi, a operativa je zauzeta i u obnovi od zemljotresa.

Projekt odbrane biće završen do kraja godine, trudimo se maksimalno da iskoristimo sredstva iz Fonda solidarnosti.

Zato možda neke firme na nekim mjestima budu usporile radove. Ali sledi nastavak", najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dodao je da Kostajnica dobila moderan sistem odbrane od poplava, prvi takav u Hrvatskoj. Vrhunac talasa očekuje se sutra, ali bi danas moglo doći do vanrednih mera odbrane, rekao je Đurković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana