U Hrvatskoj i dalje bijesni zbog haške presude

Agencije
U Hrvatskoj i dalje bijesni zbog haške presude

Presuda hercegovačkoj šestorki i samoubistvo ratnog zločinca Slobodana Praljka u haškoj sudnici i dalje je glavna tema u regionu, posebno Hrvatskoj. Prema preliminarnim rezultatima analize, iz holandskog tužilaštva su potvrdili da je u čašici, koju je ispio Praljak, bila smrtonosna hemikalija.

Haško tužilaštvo naložilo je obdukciju. Za to vrijeme, zvanični Zagreb i dalje ne može da se pomiri sa činjenicom da je državni i vojni vrh Hrvatske, na čelu sa Franjom Tuđmanom, osuđen za udruženi zločinački poduhvat.

Hrvatska je i dalje na nogama zbog presude kojom je potvrđeno da je izvršila agresiju na BiH. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je ovu kvalifikaciju, naglašavajući da u Hagu nije izrečena presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska predsjednica ni ovaj put nije mogla, a da ne optuži Srbe i Srbiju za izazivanje rata. 

„Hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije. Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i takozvana JNA. Hrvatska nije napala nikoga“, smatra Grabar Kitarović.

Nisu svi u Hrvatskoj uvjereni u bezgrešnost ove države kada su u pitanju ratna zbivanja u BiH. Nekoliko opozicionih poslanika odbilo je da prisustvuje minuti ćutanja za ratnog zločinca Slobodana Praljka u Saboru, a uskratili su i podršku zvaničnom stavu hrvatskog parlamenta, da je presuda šestorki neprihvatljiva za Hrvatsku. To je bilo dovoljno da pokrenu lavinu uvreda, uključujući i prijetnje smrću.

„Nismo se željeli dovesti u sutuaciju da učestvujemo u odavanju počasti pravnosnažno osuđenom zločincu“, rekao je Arsen Bauk iz SDP-a.

Počast Praljku, paljenjem svijeća sinoć su odali građani hrvatskog dijela Mostara. Iz srca nekadašnje tzv. Herceg-Bosne, HNS je poručio: teza o udruženom zločinačkom poduhvatu u istoj ili većoj mjeri mogla je da se primIjeni i na civilno i vojno rukovodstvo Bošnjaka za vrijeme rata. 

„Selektivna pravda neće pomoći da riješimo otvorena pitanja kada se radi o našoj skorijoj prošlosti. Morate koristiti iste standarde kada vrednujete 331 logor takozvane Armije BiH i hiljade ubijenih civila, a među njima stotine djece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor širom BiH“, istakao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U šoku koji je zavladao Hrvatskom, zvanični Zagreb od presude za udruženi zločinački poduhvat više, izgleda, boli druga činjenica. A to je da za isti zločin, Srbija nije osuđena nijednom haškom presudom , čime teza da su ratovi u Hrvatskoj i BiH počeli srpskom agresijom- pada u vodu.

„Ne razumijem kako u svemu tome neko pronađe krivicu Srba. Valjda je to najlakša meta. Valjda su Srbi najjednostavnija meta pa svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna šta će sa sobom ili je gladan, ili je žedan, ili je jeo voće a ne povrće pre toga, on izvuče Srbiju i Srbe“, naglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advokat Ante Nobilo, koji je godinama upozoravao, da bi Hrvatska mogla biti osuđena za agresiju, kaže da je jučerašnja presuda potvrdila da je ova zemlja u BiH vodila osvajački, a ne odbrambeni rat. Prema postojećim zakonima, sve žrtve rata koje su stradale od HV , imaju pravo na odštetu, a ovom presudom, kaže, ta mogućnost mogla bi da se odnosi i na žrtve HVO-a. 

„Tumačenjem zakona mislim da bi se moglo izjednačiti djelovanje HVO-a i HV-a, a onda zasigurno svaki član uže porodice imaju pravo za traženje odštete u iznosu od 220 hiljada kuna“, dodao je Nobilo.

 Iz Britanske ambasade i delegacije Evropske komisije u BiH su poručili da samoubistvo Slobodana Praljka u haškoj sudnici ne treba da zamagli činjenicu da su osuđeni u ovom slučaju počinili neopisive zločine. Međutim, Srbi iz Posavine, zapadne Krajine i Hercegovine, koji su osjetili brutalnost regularne Hrvatske vojske ne mogu biti zadovoljni presudom. Njome nije stigla pravda za zločine od Dervente do Mrkonjić Grada, u kojem je iza hrvatskih vojnika ostala masovna grobnica.

„181 žrtva, a od toga 81 civil, žene, stari, djeca svirepo ubijeni. Ako to nije zločin onda ja stvarno ne znam šta je zločin“, poručila je načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Iz SDS su osudili izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u kojoj žali što Srbija, za razliku od Hrvatske, nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u BiH. I oni podsjećaju da su prvi ratni zločin u BiH, u Sijekovcu kod Broda, počinili pripadnici regularne vojske Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana