U Hrvatskoj danas predizborna tišina

Agencije
U Hrvatskoj danas predizborna tišina

Zagreb - U Hrvatskoj je danas izborna tišina uoči lokalnih izbora na kojima će sutra oko 3,7 miliona birača glasati za opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i lokalna i regionalna tijela za iduće četiri godine, prenose agencije.

Državna izborna komisija podsjetila je birače nacionalnih manjina na nove zakonske odredbe prema kojima će im birački odbori glasačke listiće za izbor zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalnih manjina predavati samo na njihov zahtjev.

Izborna komisija ističe i da će na svakom biračkom mjestu u onim jedinicama u kojima pripadnici manjina imaju pravo da biraju zamjenike lokalnih i regionalnih čelnika, kao i u jedinicama u kojima pripadnici hrvatskog naroda biraju zamjenike, postaviti odgovarajuće oglase s uputstvom biračima nacionalnih manjina o načinu ostvarenja biračkog prava, prenose hrvatski mediji.

Nacionalne manjine u 73 jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju pravo na zamjenike čelnih ljudi, od toga Srbi imaju pravo na 39 zamjenika, a za ta mjesta konkuriše 101 kandidat.

Na izborima učestvuju i srpske stranke i nezavisne liste, a srpski kandidat za mjesto gradonačelnika Vukovara je Dragan Crnogorac, ispred Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

On će se suprotstaviti aktuelnom gradonačelniku Željku Sabou (SDP) i kandidatu HDZ-a Ivanu Penavi.

U većem dijelu sredina srpske stranke izlaze samostalno ili u koaliciji sa SDP-om ili HNS-om.

Sutrašnji rezultati pokazaće kakav je rejting stranaka vladajuće koalicije i opozicije.

Iako je SDP i dalje vodeća stranka, prema istraživanja javnog mnenja, podrška joj pada, dok podrška opozicionom HDZ-u lagano raste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana