U Dvor stigla jedna kamp prikolica za četvoročlanu porodicu

Srna
U Dvor stigla jedna kamp prikolica za četvoročlanu porodicu

DVOR - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je Srni da je u ovu lokalnu zajednicu danas stigla jedna kamp prikolica u koju će biti smještena četvoročlana porodica iz naselja Zrinj sa dvoje male djece koja je trenutno među najugroženijim.

Arbutina kaže da su, nakon razornog zemljotresa u utorak, 29. decembra, sa epicentrom u Petrinji, dvije osobe iz ove opštine smještene kod rodbine.

“Za još tri porodice kuće su neuslovne, ali oni nisu željeli da se udaljavaju, ostali su kod komšija. Plaše se zbog statike objekata i spavaju u pomoćnim objektima, a jedna porodica u automobilima”, rekao je Arbutina.

On je naveo da su u ovoj lokalnoj zajednici imali sreće u smislu da nisu doživjeli razaranja kao što je to bilo u epicentru zemljotresa, u Petrinji i okolini.

Arbutina je rekao da je najviše oštećenja na krovovima, dimnjacima i zidovima kuća, te da je većina oštećenja na krovovima sanirana.

“Sutra ćemo pokušati riješiti dimnjake uz pomoć auto-ljestvi, ako ne budemo uspjeli trebaće dizalice”, kaže Arbutina.

On je rekao da je u ovu lokalnu zajednicu počela stizati pomoć koju dijeli Crveni krst, volonteri i vatrogasci, te da je dostavljena i manja količina građevinskog materijala.

“Treći dan 10 ekipa obilazi teren radi evidencije oštećenja. Ne radimo popis štete, to ćemo raditi nakon što bude proglašeno stanje elementrane nepogode”, kaže Arbutina.

On je objasnio da su građevinski materijal dobili od privatnih preduzeća, prvi dio humanitarne pomoći preko privatnih veza, a nakon toga je dostavljena i humaniratna pomoć Crvenog krsta i iz skladišta Sisačko-moslavačke županije.

Prema njegovim riječima, opština Dvor je ostala u sjeni Gline, Petrinje i Siska te je trebalo dva dana da se alarmiraju nadležne službe i uputi pomoć.

“Građani osjećaju strepnju i neizvjesnost. Osim toga, dosta je dezinformacija na društvenim mrežama, pa ne znaju kome da vjeruju. Ima dosta ljudi koji žele pomoći, ali ima i dezinformacija koje ne pomažu”, kaže Arbutina.

On je rekao da su opštinu Dvor danas posjetili potpredsjednih Vlade Hrvatske Boris Milošević i poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana